Friederike Seyfried, chef för Neues museum i Berlin, visar upp skadorna på ett av föremålen på den egyptiska avdelningen. Foto: AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mystisk konstattack på tyska museer

Uppdaterad
Publicerad

Tyska Die Zeit och Deutschlandfunk rapporterar att ett 70-tal konstverk på tre museer och gallerier på Berlins ”museiö” har vandaliserats med en oljig vätska. Det finns ingen misstänkt gärningsperson och motivet är okänt, men ett museiobjekt har fiender bland tyska konspirationsteoretiker.

Die Zeit skriver att ett 70-tal verk på tre museer i Berlin –  Neues Museum, Alte Nationalgalerie och Pergamonmuseum vandaliserades den 3 oktober. Allmänheten har inte informerats, men tysk polis bekräftar att en utredning inletts.

Pergamonmuseet öppnade den 3 oktober efter att ha varit stängt under coronapandemin. Delar av lokalerna har dock hållit stängt på grund av renoveringsarbeten.

Verken i fråga är bland annat egyptiska sarkofager, skulpturer och målningar från 1800-talet, skriver nyhetsbyrån AP.

Verk föremål för konspirationteorier

I nuläget finns ingen misstänkt gärningsperson eller motiv, men Die Zeit skriver att ett av föremålen på Pergamonmuseet beskrivits av en känd tysk konspirationsteoretiker och vegankock som ”satans tron”.

I en kanal i meddelande-appen Telegram skrev han under augusti och september, då museerna höll stängt på grund av pandemin, att museet var centrum för den globala sataniska scenen.

Kulturnyheterna har sökt Stiftung Preußischer Kulturbesitz som ansvarar för museerna på museiön för en kommentar. Under onsdagskvällen kommer företrädare för museet att uttala sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friederike Seyfried, chef för Neues museum i Berlin, visar upp skadorna på ett av föremålen på den egyptiska avdelningen. Foto: AFP
Museiön i Berlin, Tyskland. Foto: EPA/TT