Europa-turnéer hotas i och med brexitavtal. Foto: Vegard Wivestad/TT

Turnéerna hotade – namninsamling för musikers fria rörlighet efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

”Hur ska vi kunna turnera efter brexit?” undrar flera artister och musikorganisationer. Nu har en namninsamling startats för att Storbritannien ska införa fri rörlighet för artister och andra kulturutövare i brexitavtalet med EU, rapporterar NME.

Den första januari 2021 lämnar Storbritannien EU. Brexitavtalet slöts på julafton och innehåller bland annat undantag för arbetare inom vissa branscher, som får fortsätta att resa fritt inom EU.

Men undantagen gäller inte för till exempel turnerande musiker. Ett brittiskt band på Europa-turné kan därför komma att behöva skaffa godkända visum för varje land, vilket gör det både svårare och dyrare att spela i grannländerna.

Namninsamling

En namninsamling för att få den brittiska regeringen att göra så att ”kulturarbetare tillåts resa utan visum i de 27 EU-länderna”, har startats av den frilansande konsertteknikern Tim Brennan och fått över 70 000 signaturer. Får listan över 100 000 signaturer kan frågan tas upp i det brittiska parlamentet.

Fans, musikorganisationer och artister har delat namninsamlingen på sociala medier, där de uppmanar fler att skriva sina namn och understyrker hur viktig musiknäringen är för Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.