Nätbokhandlar drar tillbaka antivaccinbok

Uppdaterad
Publicerad

En barnbok som innehåller påståenden om att barn inte behöver vaccineras har dragits tillbaka av nätbokhandlarna Adlibris och Bokus, rapporterar Dagens ETC.

Boken ”Hälsa för barn”, av författaren Stefan Whilde, vänder sig till barn och deras föräldrar med påståenden om att sjukdomar som mässlingen, vattkoppor och röda hund är barnens vänner, och driver tesen att det är fel att vaccinera barn.

Boken rekommenderar även att ta ”så lite mediciner som möjligt” och att sola utan solskyddsfaktor. Bränd hud kan istället behandlas med kolloidalt silver, en produkt som Livsmedelverket avråder från att använda då det kan ha direkt hälsoskadliga effekter.

Boken har fått hård kritik av läkare, som bland annat beskriver antivaccinationsrörelsen som ”en livsfara för hela samhället”.

Stoppades efter upprop

Bokens kritiserade innehåll har lett till ett upprop i sociala medier, efter att ha uppmärksammats i en krönika i tidningen ETC. Till slut valde Adlibris att dra tillbaka boken, och även Bokus stoppade den ”i väntan på utvärdering”.

– Som alla privata aktörer väljer vi vad vi vill sälja. I det här fallet handlar det inte om censur. Vi går på WHO:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har valt att inte sälja böcker som är direkt farliga för människor, som vaccinkritiska böcker riktade mot barn, säger Elias Vieglins, pressansvarig på Adlibris, till Aftonbladet.

Stolt över genomslaget

Författaren Staffan Whilde bemöter kritiken och nätbokhandlarnas beslut i ett inlägg på sin Facebook-sida, där han säger att kritiken har ökat försäljningen av boken och att han är tacksam för ETC:s granskning:

”Tack och lov finns det fler bokhandlare i Sverige som ska ha en stor eloge för ryggrad och professionalism. Idag är ”Hälsa för barn” inte bara en barnbok utan en symbol för det fria ordet och för freedom of choice. Och det gör mig väldigt stolt”.

Den här nyhetstexten har uppdaterats, då den innehöll en felaktig uppgift om att ”Hälsa för barn”, utöver påståendena ovan, även avråder från att gipsa brutna ben. Boken rekommenderar att komplettera gipsning med homeopatiska preparat. Enligt Läkemedelsverket behöver homeopatiska preparat inte visa upp någon bevisad effekt, och i Sverige finns inga utbildningskrav eller något system för legitimering för homeopater. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.