Youtube menar att kanalerna bryter mot företagets policy. Foto: Janerik Henriksson/Gorm Kallestad/TT

Youtube plockar bort annonser från antivaccin-kanaler

Uppdaterad
Publicerad
Youtube-kanaler som främjar konspirationsteorier kring vaccin kommer inte längre att få annonsera och därmed inte längre kunna tjäna pengar på sitt innehåll.

Beslutet kommer efter att den amerikanska nyhetssajten Buzzfeed visat att annonsörer som dyker upp i videos från antivaccinationskanaler inte vetat om detta.

Det kan bland annat handla om kanaler som för fram konspirationsteorier kring vaccination eller som aktivt avråder människor från att vaccinera sig.

Youtube säger nu att innehållet i kanaler som sprider antivaccinationspropaganda bryter företagets policy då de tjänar pengar på ”farligt och skadligt” innehåll.

Trend bland sociala medier-företag

Videojättens nya policy är en del av en trend där sociala medier-företag uppmanas att ta, eller tar, ställning mot potentiellt skadlig desinformation. Nyligen valde exempelvis sociala medier-sajten Pinterest att blockera sökningar relaterade till just vaccin, för att hejda spridningen av desinformation i frågan.

Nyligen klassade också världshälsoorganisationen, WHO, ”vaccinmotstånd” som ett av 2019 största hot mot folkhälsan i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer