Carrie Fisher tillsammans med vapendragarna i kampen för det goda i galaxen – Mark Hamill (Luke Skywalker) och Harrison Ford (Han Solo). Foto: TT

Vännerna sörjer Carrie Fisher: ”Ett geni har lämnat dimensionen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om att Carrie Fisher avlidit fylls nätet av hälsningar från sörjande fans, vänner och kollegor.

”Inga ord. Förkrossad”, skriver Star Wars-kollegan Mark Hamill på Twitter.

Det var den 23 december som Star Wars-stjärnan drabbades av en hjärtattack under en flygning från London Till Los Angeles. Carrie Fisher har sedan dess vårdats på sjukhus. I söndags meddelade hennes mamma att hennes tillstånd var stabilt – men på tisdagen kom det sorgliga beskedet: Carrie Fisher har avlidit.

”Tack till alla er som har omfamnat min älskade, fantastiska dotters gåvor och talanger. Jag är tacksam över era tankar och böner som nu leder henne vidare till hennes nästa hållplats”, skriver Debbie Reynolds, Fishers mamma, på Facebook.

Carrie Fisher 1956-2016

Harrison Ford, hennes motspelare i Star Wars-filmerna, säger i ett uttalande till People:

”Carrie var unik... briljant. Originell. Rolig och känslomässigt orädd. Hon levde sitt liv med mod... Mina tankar går till hennes dotter Billie, hennes mor Debbie, hennes bror Todd och hennes många vänner. Vi kommer alla att sakna henne.”

Stjärnan sörjs i sociala medier

Sociala medier fylldes genast av kondoleanser från både vänner, kollegor och tusentals fans.

Foto: Twitter.

David Prowse, som spelade Darth Vader i de första Star Wars-filmerna twittrar: ”Jag är oerhört ledsen över att höra att Carrie har gått bort. Hon var underbar att arbeta med. Kondoleanser till hennes vänner, familj och fans runtom i världen.

Foto: Twitter

”Jag är djupt bedrövad över nyheten om Carries död. Hon var en vän som jag respekterade och beundrade. Kraften är mörk i dag”, skriver skådespelarkollegan Billy Dee Williams på Twitter.

Dan Aykroyd twittrar: ”Vår vackra intelligenta visa snälla och generösa Blues syster – så ironiskt – Julen var Carries favoritsak efter bebisar.”

”Oh nej! Carrie Fisher var inte färdig än! Carrie var smart, rolig och begåvad. Jag skickar kärlek till hennes mamma, hennes dotter Billie och hennes många vänner”, skriver Mia Farrow, på Twitter.

”Carrie Fisher har gått bort, hon var roligare och smartare än någon hade rätt att vara. Segla vidare silverflickan. Kondoleanser Debbie och Billie. Vila i frid”, skriver Whoopi Goldberg på Twitter.

”Ett geni har lämnat dimensionen”

En av många andra kollegor som hyllar Carrie Fisher efter nyheten om hennes död är skådespelerskan Shannon Purser från Stranger Things. ”Vila i frid prinsessan. Galaxen sörjer”, skriver hon på Twitter.

”Ett geni har lämnat den här dimensionen. Vila i frid Carrie Fisher”, skriver Roseanne Barr.

”Carrie, Carrie. Jag kan inte förstå att du är borta”, skriver Richard E Grant.

Bland andra som hyllar stjärnan i sociala medier finns skådespelerskan Anna Kendrick och den brittiske journalisten Piers Morgan.

Redan när Fisher drabbades av hjärtattacken i fredags spreds hyllningar och lyckönskningar till stjärnan.

– Jag är chockad och bedrövad över nyheten om min vän, sade Star Wars-kollegan Harrison Ford till People Magazine då.

Författaren Fischer

Av kondoleanserna att döma verkar många sörja karaktären prinsessan Leia lika mycket som skådespelaren Carrie Fisher. Ett undantag är skådespelaren Mara Wilson som på Twitter främst minns författaren Carrie Fischer:

”Jag mötte henne en gång i verkligheten och hon var snäll. Men den Carrie Fisher jag mötte genom hennes böcker viktigare, och betydde så mycket mer för mig”.

Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carrie Fisher 1956-2016

Mer i ämnet