Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nationalmuseum skulle bada i ljus – defekta gardiner stort problem

Uppdaterad
Publicerad

Ljust och luftigt, det var parollen när den omfattande upprustningen av Nationalmuseum i Stockholm satte igång. Men fem år av hårt arbete och en nota på över en miljard verkar inte ha påverkat ljusinsläppet. Motorerna till gardinerna är defekta och ska bytas ut. Under tiden är gardinerna neddragna.

I juli 2014 påbörjades renoveringen av Sveriges största konstmuseum, Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm, på uppdrag av regeringen.

De storslagna planerna innebar att museet skulle få högre säkerhet och brandskydd, en klimatanpassning som är bra för konstverken och större ytor, men viktigare än allt annat var att museet skulle bada i ljus.

– Vi vill återskapa det som arkitekten Friedrich August Stülers en gång tänkte – ett museum som flödade i ljus. Nu blir det så igen, sade Åsa Albihn vid Statens Fastighetsverk, i samband med museets smygöppning i maj förra året.

Men efter fem år av hårt arbete och en nota på över en miljard badar salarna fortfarande inte i ljus. Museet slog upp portarna i oktober 2018, men ett fel på gardinerna gör att det tänkta ljuset uteblir eftersom de måste hållas neddragna.

Komplicerat projekt

Upprustningen av Nationalmuseum är ett av de största och mest komplexa projekt som Statens fastighetsverk har genomfört i modern tid. De gamla fönstren har öppnats upp och 300 av de har ersatts med specialglas för att skydda konsten mot solljus och inbrottstjuvar. Där det tidigare låg en restaurang har man anlagt en så kallad ljusgård under ett 35 meter högt glastak.

Men nu har man alltså insett att gardinerna går ojämnt och avger ett störande ljud när de hissas upp och ner. Men åtgärden dröjer, och bakgrunden till felet är inte fastställd.

– Bytet av gardiner utförs i samråd med Nationalmuseum och leverantören och kommer att pågå under februari och mars, skriver Maria Uggla, presskontakt på Statens fastighetsverk, i ett mail till Kulturnyheterna.

Kostnaden för inköpet av solskyddsgardinerna gick, enligt Maria Uggla, på knappt 1,2 miljoner kronor. Notan för de nya gardinerna kommer dock inte landa på skattebetalarna, betonar hon.

– Kostnaden kommer inte belasta varken Statens fastighetsverk eller Nationalmuseum, utan sker på bekostnad av leverantör och montör, skriver Maria Uggla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.