Carice Van Houten är en av dem som tidigare mottagit Gyllene kalven Foto: Nathan Denette/ TT

Nederländskt filmpris blir könsneutralt

Publicerad

Det nederländska filmpriset Gyllene kalven, som delas ut vid filmfestivalen i Utrecht, ska nu slopa kategorierna manlig och kvinnlig.

Från och med i år delar man bara ut ett pris för bästa huvudroll respektive biroll istället för separata priser för män och kvinnor.

Syftet är att bli mer inkluderande, enligt arrangörerna.

”Vi vill förena alla, oavsett bakgrund eller kön. I slutändan handlar priset om hantverk”, säger Jenny Booms, ordförande i nederländska filmakademien, i ett uttalande.

Holländska skådespelarfacket ACT välkomnar beskedet och säger att det kan hjälpa utmärkelserna att bli mer inkluderande och främja mångfald.

Gyllene kalven har delats ut sedan 1981 för bästa nederländska film, regi och skådespelare.

Bland mottagarna finns regissören Paul Verhoeven, känd för ”Basic Instinct” och ”Total recall” samt skådespelerskan Carice van Houten, som medverkat i flera säsonger av ”Game of thrones”. Årets vinnare offentliggörs den 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.