Foto: Naina Helén Jåma/TT

Uppgifter till Kulturnyheterna: Metro läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetstjänsten och helgtidningen Metro ska läggas ner. Hela redaktionen och säljavdelningen får gå. Beslutet blir offentligt på måndag.

På fredagen informerades personalen på den problemtyngda tidningen om beslutet, uppger medarbetare för Kulturnyheterna.

Slutar idag

Nyhetstidningen Metro – som i nuläget består av en webbsajt och en tryckt, brevlådeutdelad helgtidning – kommer att läggas ner. Medarbetare på tidningen säger till Kulturnyheterna att produktionen avstannar redan i dag, men beslutet blir offentligt först på måndag.

Beslutet innebär att hela den återstående nyhetsredaktionen och säljavdelningen förlorar sina jobb. På redaktionen rör det sig om cirka tio personer.

Inte oväntat

– Det är inte helt oväntat med tanke på det senaste året, men vi trodde att det skulle ta lite längre tid, till nästa rekonstruktion i oktober, säger en medarbetare till Kulturnyheterna.

Medarbetaren fortsätter:

– Vissa grät. 24 år har tidningen funnits, nu finns den inte längre. Det är tråkigt såklart.

Syskonsajterna Metro mode och Metro jobb kommer att fortsätta sin verksamhet.

Dörren låst

Tidigare i veckan kunde tidningens personal inte komma in till sin arbetsplats, eftersom dörren var låst, vilket bekräftas av en annan medarbetare för Svenska Dagbladet.

– Hyresvärden hade satt en lapp på dörren om att vi inte hade tillgång till lokalerna, men vi fick komma in några timmar senare. Då började det bli oroligt, och nu kom bomben.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna var skälet till den låsta dörren att bolaget inte betalat sin hyra.

Ingen kontakt med facket

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger till TT att Metro ännu inte begärt förhandling med facket.

-Våra medlemmar har inte fått någon samlad personalinformation, och det har inte kommit någon förhandlingsframställan till facket. Det som finns är uppgifterna till SVT – om de stämmer är det lika vårdslös personalhantering av Metro som tidigare, säger hon till TT.

Bekräftar nedläggning

Expressen har talat med en medarbetare på Metro som bekräftar uppgiften om nedläggning:

-Vi fick reda på nedläggningsbeslutet vid ettiden i dag. Först spreds ett rykte på kontoret och redaktionen. Så vi gick och frågade en chef som bekräftade att Metro.se ska läggas ned, säger en medarbetaren till Expressen.

-Vi ska få det officiella beskedet på måndag. Det var inte meningen att vi skulle få reda på det i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.