Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Hanna Stjärne kommentera besparingsåtgärderna i klippet ovan. Foto: Nina Fahlman/SVT

Nedskärningar på SVT utökas – måste spara 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s planerade sparpaket på 100 miljoner kronor utökas till det dubbla. SVT kommer nu att behöva spara 200 miljoner kronor, och mellan 70 och 80 tjänster försvinner. Det meddelade SVT:s vd Hanna Stjärne under ett möte med hela SVT under onsdagen.

Beskedet kommer i spåren av ett ökat kostnadstryck för SVT på sammanlagt 400 miljoner kronor, enligt vd Hanna Stjärne.

200 miljoner har redan sparats in genom att SVT minskat ner sina lokaler på flera håll i landet och minskat ledningsenheterna med 10 procent.

Trots detta återstår 200 miljoner som nu måste sparas in, och tjänster kommer att försvinna.

– Alla mediehus är pressade av stora kostnadsökningar, och det gäller naturligtvis även SVT, säger Hanna Stjärne under ett möte med SVT:s personal.

Upp till 80 tjänster ska bort

Man kommer att spara pengar bland annat på vikarier och tjänster.

– Totalt när vi tittar betyder det att 70 – 80 tjänster försvinner, störst blir besparingarna i Stockholm, säger Hanna Stjärne och fortsätter:

– Vi har försökt skona nyheter och program. Det kommer vi inte klara nu. Det blir besparing på redaktioner, på redaktionell personal. Vi kommer inte klara det här utan uppsägningar.

Den teckenspråkiga programverksamheten och Nyhetstecken kommer även att flytta sin verksamhet från Falun till Stockholm för att spara på lokaler och teknik.

– Det är jättetungt, säger Rebecka Mårtensson, ordförande för Journalistförbundet på SVT.

– Det var väntat att man skulle behöva spara, men jag trodde inte att det skulle vara så många tjänster.

Undertextning automatiseras

För publiken blir en stor förändring att livetextningen av tv-program nu kommer att automatiseras helt, för att kunna minska på personal.

– Vi har inte förhandlat alls ännu, utan har precis fått informationen. Nu kommer vi ha medlemsmöten med berörda redaktioner och med alla medlemmar, säger Rebecka Mårtensson.

Hanna Stjärne pekar på tre skäl till sparpaketet: Kraftigt ökade produktionskostnader, höjd beredskap på grund av säkerhetsläget och inflation.

– SVT har inte fått någon kompensation för de ökade kostnaderna. Det är ett tufft läge i samhället, så vi kan inte heller räkna med det. Vi måste spara, säger Hanna Stjärne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.