Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Camilla Läckberg hamnade i bråk med tidigare utrikesminister Margot Wallström efter ett avsnitt av ”Svenska Powerkvinnor” (Viaplay). Nents presschef Susanne Nylén säger att debatten kring programmet blev större än vad man trodde. Foto: Viaplay / SVT

Nent svarar på kritiken mot Svenska Powerkvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Viaplays nya realityformat ”Svenska Powerkvinnor” har debatterats, och kritiserats, i veckan.

En av tyckarna som uppmärksammats mest är tidigare utrikesminister Margot Wallström, som i en tweet ifrågasatte att Camilla Läckbergs favoritrum i sitt nya hus var garderoben,

– Jag tycker att det är en nedlåtande ton, säger Susanne Nylén på mediaföretaget Nent Group.

– I Svenska Powerkvinnor vill vi visa hur olika framgång kan se ut. Att namnet skulle väcka så starka reaktioner var vi inte helt förberedda på, det var betydligt mer laddat än vad vi trodde, säger Susanne Nylén på Nent, som sänder Svenska Powerkvinnor.

Programmet har varit omskrivet i bland annat DN och Arbetet, samt tagits upp i Aftonbladet Kulturs ”En varg söker sin pod”. Men det som väckt otvivelaktigt störst uppmärksamhet är en tweet av den före detta socialdemoktariska utrikesministern Margot Wallström.

I måndags skrev hon att ”ska man skratta eller gråta åt [...] en människa som kallar sig själv ”Powerkvinna” går runt i sitt nybyggda hus och säger att hennes garderob är det viktigaste rummet...?”

– En väldigt förvånande och ganska nedlåtande tweet. Camilla Läckberg gav snabbt svar på tal, vilket hedrar henne, säger Susanne Nylén.

Deckarförfattaren skrev på sitt Instagramkonto att: ”Jag är stolt över vad jag som kvinna åstadkommit från två tomma händer. Och jag förtjänar faktiskt inte ditt förakt. Inte alls. [...] Lågt. Riktigt lågt Margot.”

Margot Wallström svarade hon inte missunnar Läckberg några framgångar, men att hon ”hade trott att grunden till framgångarna har lagts i arbetsrummet”.

Läckberg backades av Bodström

Susanne Nylén säger att det var efter Wallströms tweet som debatten tog fart.

– Den lyfte en intressant fråga: varför är just ordet ”powerkvinna” så laddat?

Och det slutar inte där; ytterligare en före detta minister, tidigare justitieminister Thomas Bodström (S), uttalade sig också om Svenska Powerkvinnor.

– Jag tycker att Margot kom lite snett här. Därför att hon angrep det där med garderoberna, sa Bodström i radioprogrammet ”Gry Forssell med vänner” i Mix Megapol.

Susanne Nylén på NENT säger att programmet har hyllats lika mycket som det kritiserats. Hon tror dessutom att viss kritik är svår att undgå.

– Jag kan ha fel, men frågan är om inte Camilla Läckberg fått samma kritik om hon sagt att köket var hennes favoritrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer