Katherine Langford som Hannah i tv-serien 13 reasons why. Foto: Netflix

Netflix klipper om kritiserad självmordsscen

Publicerad

Netflix klipper om en självmordsscen i serien 13 reasons why två år efter premiäravsnittet, skriver Variety. Scenen där huvudpersonen Hannah på ett detaljerat sätt tar sitt eget liv har fått hård kritik från organisationer som jobbar mot självmord, och som befarat att den ska inspirera unga människor att göra samma sak.

Efter att ha tagit del av debatten och diskuterat med experter i ämnet har Netflix sedan beslutat att ta bort scenen inför seriens tredje säsong.

”Ingen enda scen är viktigare än att serien får finnas kvar, och budskapet att vi måste ta bättre hand om varandra. Vi tror att den här klippningen kommer att hjälpa serien att vara bra för många människor och samtidigt undvika riskerna för sårbara unga tittare”, säger seriens skapare Brian Yorkey i ett uttalande.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Visa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer