I Stranger things röks det mest. Foto: Netflix/AP/TT

Netflix minskar på rökandet i sina serier

Uppdaterad
Publicerad

Rökning visas oftare i Netflix tv-serier än i de som sänds på vanliga amerikanska tv-kanaler, enligt en undersökning från en antirökningsgrupp. Rökandet på strömningssajten har dessutom blivit vanligare jämfört med förra året.

Nu säger Netflix att det ska bli ändring på det, rapporterar Variety.

Den amerikanska antirökningsgruppen Truth initiative har undersökt rökandet i Netflix-serier. Enligt gruppens studie har antalet ”tobaksincidenter” blivit nästan tre gånger så många i sajtens originalserier jämfört med förra året.

Netflix går nu ut med att tv-serier med en åldersgräns på 14 år eller under kommer att ”exkludera rökning och e-cigaratter” med undantag för att åstadkomma ”historisk eller faktamässig korrekthet”, skriver branschtidningen Variety.

”Netflix stödjer med emfas den konstnärliga friheten, men vi vet även att rökning är skadligt och när det skildras positivt på film och tv kan det påverka unga”, säger bolaget i ett uttalande till Variety.

Enligt studien röks det allra mest i första säsongen av Stranger things som utspelar sig på 80-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.