Musikjournalisten Tina Mehrafzoon. Foto: TT/AP & Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikjournalisten om Nicki Minaj: Klart hon kommer tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

I en tweet annonserar rapparen Nicki Minaj att det är dags att lägga karriären på hyllan och gå i pension. Den här sortens artistuttalanden är inget nytt, och sällan är det sista spiken i kistan. Men hur ska man tolka den här sortens besked: Är det slut, eller inte?

Hon har varit nominerad till tio Grammy-statyetter och vunnit fem astronautstatyetter på MTV video music award. Hon har legat etta på Billboard hot 100-listan med 44 låtar samt knep – som första rapparen någonsin – pris för bästa kvinnliga hiphop-artist på amerikanska musikgalan BET-awards – fyra år i rad.

Men nu är det finito. I alla fall enligt den tweet Nicki Minaj postade under torsdagskvällen svensk tid. En tweet som fått fansen att sörja och musikpressen att fråga om hon menar allvar.

Inte ensam om att säga adjö

Samtidigt är ”nu är det slut”-annonseringar är knappast något nytt. Black Sabbath, Jay Z, Adele, Lilly Allen och Avicii. Listan över de artister som meddelat att de tar paus och helt eller tillfälligt kliver bort från rampljuset kan göras lång och genreöverskridande.

– Man blir lite luttrad när det kommer till såna här typer av annonseringar. Generellt sett i musikvärlden har det här hänt så många gånger att band och artister ska lägga av och sen kommer den där reunion-turnén typ fyra gånger om, säger musikjournalisten och Musikguiden i P3:s programledare Tina Mehrafzoon.

– Men är klart att den här sortens annonseringar betyder något negativt hos artisten. Oavsett anledningen så är det något i stunden som artisten befinner sig i som inte funkar, fortsätter hon.

Starka reaktioner hos fansen

Trots att det är så pass vanligt att artister faktiskt tar paus eller lägger ner, genererar besluten starka känslor hos deras fans. På sociala medier skriver folk ut sin bestörtning efter Nicki Minajs besked. Är det viktigare idag jämfört med tidigare att artister offentligt säger tack och adjö?

Ja, Tina Mehrafzoon tror att den rasande snabba takt som idag råder i musikbranschen gör den sortens transparens viktigare. Inte minst eftersom sociala medier möjliggjort betydligt närmare relationer med artisterna än tidigare.

–  I och med att man numera kan vara så mycket närmare sin favoritartist och artisten alltid kan finnas i ens medvetande via sociala medier, blir man väldigt omtumlad och påminns om att inget är förevigt när den här typen av besked kommer, säger hon.

Tror du Nicki Minaj kommer komma tillbaka?

– Ja, till hundra procent. Jag menar, hon är ju artist. Det är inte som att hon kommer sadla om och bli revisor.

Senare på fredagseftermiddagen har Nicki Minajs originaltweet plockats bort. Samtidigt skriver hon i en ny tweet att hon kommer diskutera sitt beslut om att gå pension mer utförligt i sin podd, Queen Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.