Ellen Karlsson och Eva Lindström på scen. Foto: TT Bild

De tilldelas Augustpriset 2013

Uppdaterad
Publicerad

Lena Andersson, Bea Uusma och Ellen Karlsson får tunga litteraturpriset.

Årets Augustprisgala inleddes av att rapparen Petter Askergren delade ut Lilla Augustpriset till 17-åriga Nicole Accord, för verket ”Då skulle världen vara en vacker plats”. Hon var nominerad för två verk i år.

Accord tackade sina föräldrar för att de låtit henne sitta uppe och skriva till två på natten hela sommarlovet.

Augustpriset

Uusma väldigt överraskad

Därefter var det dags för den första av kvällens tre vuxna priskategorier: Årets svenska fackbok. Augustprisjuryns favorit i år är ”Expeditionen: min kärlekshistoria” , skriven av läkaren, illustratören och författaren Bea Uusma.

– Åh gud, jag är så glad! Jag hade helt räknat ut mig själv. Det kan vara det mest overkliga jag har gjort i hela mitt liv, sa en helt överväldigat glad Bea Uusma, då hon gick runt med sin plakett och blommor i vimlet.

”Världens roligaste historia”

Varför tror då Uusma att just hon vann priset för Årets fackbok?

– För att det är världens, världens roligaste historia, som innehåller allt. Men det är också en jättefin kärlekshistoria. Och Arktis är en spännande plats, säger hon till Kulturnyheterna.

Boken kretsar kring ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen – ett äventyr som utspelades för över hundra år sedan. Genom egen forskning har Bea Uusma kastat nytt ljus över den tragiska polarexpeditionen, tycker Augustprisets jury.

”En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt”, står det i motiveringen bakom Bea Uusmas pris.

Svårt att få bokförlag

Årets svenska barn- och ungdomsbok skrev Ellen Karlsson och Eva Lindström, enligt Augustprisets jury. Titeln är ”Snöret, fågeln och jag”.

– Tack till förlaget för att ni vågade satsa på en debutant, sa Ellen Karlsson.

Karlsson skrev boken en vinter på lantstället, vilket hon har hämtat miljöer från till boken. Det var väldigt svårt för henne att få ett förlag att nappa, eftersom hon är helt ny i branschen.

Eva Lindström som har illustrerat boken är däremot ingen debutant. Hon har blivit nominerad till Augustpriset sju gånger.

”Snöret, fågeln och jag” handlar om Selma, som en sommardag träffar den coola tjejen Snöret och får hjälp med sitt sviktande självförtroende. ”En vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde”, skriver juryn.

Slog vad om motsatsen

Det kanske tyngsta priset av dem alla, för Årets svenska skönlitterära bok, går i år till Lena Andersson, för ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”.

– För tio år sedan slog jag vad med en finlandssvensk poet om att det här aldrig skulle hända. Jag ska ringa honom imorgon och fråga vad jag är skyldig, sa Lena Andersson på scenen.

Läs mer av intervjun med Lena Andersson här.

Augustpristagarna 2013

Årets svenska skönlitterära bok: ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek” av Lena Andersson, utgiven av Natur & Kultur

Årets svenska fackbok: ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” (illustrerad utgåva hos Norstedts) av Bea Uusma

Årets svenska barn- och ungdomsbok: ”Snöret, fågeln och jag” av Ellen Karlsson och Eva Lindström, utgiven av Hippo Bokförlag

Lilla Augustpriset: ”Då skulle världen vara en vacker plats” av Nicole Accord från Ludvika

Augustpriset har delats ut i 25 år. Prissumman är 100 000 kronor i vuxenkategorierna och 15 000 kronor för ungdomspriset. Pristagarna utses av en jury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset

Mer i ämnet