Niklas Natt och Dag berättar om vardagen på 1700-talet, och drar paralleller till dagens coronakris. Foto: SVT

Deckarförfattaren om omtalade uppföljaren till ”1793”

Publicerad

Efter Niklas Natt och Dags publik- och kritikerhyllade debutroman 1793 är han nu tillbaka med uppföljaren 1794. En berättelse som rör sig i samma brutala och blodiga kapitel av historien.

Natt och Dag debuterade 2017 med romanen 1793 som är den första delen av hans trilogi kallad Bellman noir. Boken har sen dess sålts till över 30 länder och vunnit flera priser däribland titeln “Årets bästa svenska debut” av Svenska Deckarakademin. I uppföljaren har året blivit 1794 och skådeplatsen är återigen Stockholm, men också svenskkolonin Saint-Barthélemy där en skamfläck i Sveriges historia, en smutsig slavhandel, utspelar sig.

– Jag ville börja någon annanstans än det som kändes självklart vilket hade varit i Stockholm. Så det blev Saint-Barth som är en del av svensk historia. Det känns som att kolonin dras upp en gång var femte år ungefär och sen glöms den hastigt bort igen, säger han.

Mörk tid i Sverige

Natt och Dag upplever inte att hans syn på människan blivit mer positiv efter att ha tillbringat mycket tid i 1700-talet. Han menar att upplysningsfilosofernas fina idéér har använts som katalysator för historiens största blodbad – franska revolutionen.

– När det kriget ebbade ut fick vi napoleonkrigen och sen industrialiseringen med den fruktansvärda exploateringen av underklassen och senare två världskrig. Det enda man lär sig av historien är att man inte lär sig så mycket av historien och det är ganska lätt att känna ett visst förakt för oss alla ur det perspektivet, säger han.

Romanen återspeglar en mörk tid av Sveriges historia fylld av mer ondska än hopp. Något som också återspeglar Natt och Dags syn på omvärlden till viss del.

– Jag tycker att varje enskild livstid har gott om utrymme till små moraliska segrar. Men i det stora hela så är människan som kollektiv en ganska hemsk organism, säger han.

Arbetar på del tre

Efter 1793 och 1794 har Natt och Dag upplevt en viss tomhet. Men trots sin rädsla för att avsluta trilogin är han redan halvvägs in i skrivandet på 1795.

– Vi får se väl om det blir en trilogi eller om den fortsätter in på 1800-talet. Jag har räknat lite på att om jag räknar fyra sådana om året så hinner jag börja skriva science fiction innan pensionsåldern.

Se en längre intervju med Niklas Natt och Dag i Babel, söndag 12 april i SVT2 kl 20.00 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.