Badminton, forboll och volleyboll är några av de sporter som finns i nya ”Wii-sports”. Foto: TT/Nintendo

Spelklassikern Wii-sports får nytt liv

Publicerad

Det svettiga fäktande framför skärmen kan nu vara  tillbaka. Nu får det klassiska sportspelet återuppstår i ny kostym.

”Wii sports” släpptes 2006 och blev det största spelet till Nintendos nydanande konsol. Mer än 15 år senare hoppas den japanska spelutvecklaren på en ny succé.

När Nintendo släppte sin konsol Wii var det som ett stukat bolag i skriande behov av en försäljningssuccé. Föregångaren Gamecube nådde inte upp till tidigare konsolers försäljningssiffror, och Nintendo tappade dessutom marknadsandelar till framför allt Sony.

33 miljoner sålda exemplar

Men Wii blev en succé, till stor del tack vare ”Wii sports”, som drog nytta av de rörelsekänsliga handkontrollerna och lät spelarna tävla i ett antal sporter som bowling och baseball. Ungefär tre fjärdedelar av Wii-spelarna ägde ”Wii sports” och dessutom innebar spelet att konsolspelandet hittade till platser där det tidigare varit en sällsynt syn, som äldreboenden.

Spelet följde i och för sig ofta med konsolen vid köp, men även uppföljaren ”Wii sports resort” sålde i 33 miljoner exemplar och blev det tredje mest populära spelet till konsolen.

Släpps under fredagen

När nu ”Nintendo Switch sports” släpps den 29 april hoppas Nintendo på att väcka liv i den slumrade serien och genren. På programmet står fotboll, volleyboll, bowling, tennis, badminton och svärdfäktning, som kan spelas ensamt eller tillsammans med andra – lokalt eller online. I höst ska även golf adderas.

De som köper den fysiska varianten av spelet får med ett band för att fästa handkontrollen vid benet för sparka fotboll.

Recensenterna som lagt vantarna på spelet verkar mestadels vara nöjda, men det återstår att se om spelet når samma framgångar som sina föregångare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.