Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien anklagade för terrorism i 438 dagar. Foto: TT

Nio journalister döms för terrorism i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

”Det är dags att omvärlden sätter ner foten och inför sanktioner”, säger journalisten Martin Schibbye.

Sex av de nio journalisterna som under fredagen dömdes av etiopiska myndigheter kommer från den oberoende etiopiska bloggen ”Zone9”, resterande tre arbetar för olika välrenommerade etiopiska publikationer.

Hårda straff väntar

Journalisterna dömdes för terrorism och uppmuntran till våld. Straffen har ännu inte offentliggjorts men enligt den svenska journalisten Martin Schibbye väntar med största sannolikhet två-siffriga fängelsestraff i Kalityfängelset.

Det vill säga samma fängelse som Martin Schibbye själv satt fängslad i tillsammans med sin kollega Johan Persson.

”Ett gäng unga killar och tjejer”

Martin Schibbye berättar för Kulturnyheterna att han känner väl till de dömda journalisterna.

– De är ett gäng unga killar och tjejer som har publicerat utdrag ur konstitutionen på sin blogg, bland annat om pressfrihet. Men det räcker alltså för att Etiopien ska döma dem för terrorism, säger han.

De dömda journalisterna som enligt Schibbye är mellan 20 och 25 år gamla var även med och spred historien om den svenska journalist-duon när de satt fängslade dömda för samma brott.

”Rädda att mista makten”

Syftet med domen är att instifta skräck i alla journalister inför det kommande valet i landet, menar Martin Schibbye. Och han tror också att domen kommer leda till en ökad självcensur.

– Censuren bland journalister finns redan men i och med domen kommer den, i alla fall kortsiktigt, växa sig ännu starkare. Det är oerhört allvarligt och något som har setts inför valrörelser även tidigare.

Uppmanar världen att agera

De nio journalisterna greps i april och strax därefter startade en hashtag på Twitter med uppmaningen att befria dem. Även USA:s utrikesminister John Kerry har uttryckt sig kritiskt om gripandet.

– Det är jättebra att folk uttrycker sitt motstånd men vid det här laget krävs det mer. Omvärlden måste börja behandla landet efter hur de beter sig, säger Martin Schibbye och föreslår sanktioner mot Etiopien.

”Kan aldrig fängsla journalistiken”

Fler än ett dussin journalister har enligt organisationen ”Committee to Protect Journalists” fängslats i landet de senaste fyra åren. Den etiopiska regeringen har fått stark kritik för vad många menar är pågående trakasserier av oberoende journalister.

– Nu behöver de vårt stöd. Den stora skräcken är att ingen bryr sig. Det är värre än straffet. De kan fängsla journalister men de kan aldrig fängsla journalistiken, säger Martin Schibbye.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer