Bortgångne fotografen Niraz Saied ville visa Syrien-krigets rätta ansikte

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönte fotografen Niraz Saied rapporteras död, fängslad utan rättegång i syriskt fängelse sedan 2015. Dokumentären ”Letters from al-yarmouk” följer hans dokumentation av vardagslivet i det palestinska flyktinglägret al-Yarmouk, Syrien. I anslutning till att dokumentären visades i Sverige gjorde Kulturnyheterna ett reportage om honom och filmens regissör, Rashid Masharawi.

I dokumentären som skildrar människors livsöden i det belägrade palestinska flyktinglägret al-Yarmouk, i utkanten av Damaskus, Syrien, står den då 23-årige fotografen Niraz Saied som en av filmens centralgestalter.

– Jag kände ett behov av att göra något. Någon måste dokumentera det som sker. Någon måste ge den rätta bilden av krisen här: Vi är människor! Vi är människor, vi har rättigheter och skyldigheter, berättar Niraz Saied i klippet här ovan om varför han ville dokumentera livet i lägret.

”Letters from al-yarmouk” kombinerade Niraz Saied filmade material från vardagslivet i al-Yarmouk med skype-samtal mellan honom och regissören, samt andra boende i lägret och människor som flytt från det.

– Vår röst måste nå ut. Hur gör man det? Genom bilden? Det jag kan göra är att filma, berättar Niraz Saied.

Greps i oktober 2015

Samma år som filmen hade internationell premiär, 2014, vann Niraz Saied en tävling för unga fotografer organiserad av FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar. Bilden som tituleras Three Kings visar tre unga mycket bröder i väntan på att kunna lämna det belägrade lägret för att kunna få medicinsk hjälp.

”Du kan inte hitta en komplett familj i flyktinglägret. Jag brukade känna att i varje porträtt av en palestinsk familj kan du se skuggan av en saknad person, och det är därför mina foton är så vagt upplysta. Men det finns alltid hopp”, sade Saied efter att han mottagit priset.

Niraz Saied greps i oktober 2015 av syriska säkerhetsstyrkor och har sedan dess varit frihetsberövad utan rättegång. I ett inlägg på facebook skriver hans fru:

”Inget är svårare än att skriva dessa ord, men Niraz dör inte i tystnad”

Niraz Saied blev 27 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.