Mindre flärd i framtiden? Nobelprisceremoni i Stockholms Konserthus 2011. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Vi agerar för att undvika en kris”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsen sänker prissumman – för att pengarna inte ska ta slut.

Summan som varje nobelpristagare får blir mindre från och med i år. En nödvändighet om pengarna inte ska ta slut, menar Nobelstiftelsen. Varje pris sänks från tio miljoner kronor till åtta miljoner för att undvika att pengarna tar slut på sikt.

Kostnaderna för Nobelstiftelsens verksamhet är 120 miljoner kronor per år. De senaste tio åren har stiftelsen dragit in mindre pengar än de120 miljoner det kostat att driva verksamhetet. Därförmåste Nobelstiftelsen minska kostnaderna för sin egen administration och nobelfestligheterna. Ambitionen är att kunna spara 24 miljoner per år.

– Det är bemanning, hyreskostnader och andra administrativa kostnader. När det gäller nobelfestligheterna ska de vara fortsatt unika också framtiden, men vi har diskuterat med leverantörerna om kostnaderna kan sänkas. Det handlar om allt från transport och säkerhet till mat. Målet är att sänka kostnaderna med två miljoner kronor, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Ni har gått back i tio år, varför har ni inte gjort något tidigare?

– Våra intäkter är bara avkastning på pengar från Alfred Nobels testamente. Cirka 50 procent av kapitalet ligger i aktier. De sista tio åren har varit röriga på finansmarknaden, och vi bedömer  att det är en stor risk att det kommer att fortsätta vara så. Det avgörande är inte hur det går ett enskilt år, utan vad vi tror om utvecklingen på längre sikt, säger Lars Heikensten.

Om ni skulle fortsätta dela ut tio miljoner till varje pristagare, när skulle pengarna ta slut?

– Vi skulle hålla på väldigt länge, på så sätt är det ingen kris. Vi agerar för att undvika en kris.

Vad är det som har hänt, varför har Nobelstiftelsen gjort så dåliga placeringar?

– Jag vill inte ge mig in på det. Den viktigaste förklaringen är att vi har haft ganska mycket aktier, den allmänna aktieutvecklingen har gått dåligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer