Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Fridh Kleberg svara på tre frågor om stämplingen av Ulitskaja som utländsk agent. Foto: TT/SVT

Nobelpristippad författare stämplad som utländsk agent

Uppdaterad
Publicerad

Ryska författaren Ljudmila Ulitskaja har av Kreml stämplats som utländsk agent. Hennes böcker plockas nu ner från bokhandlar och bibliotek och hennes pjäser ställs in. Ulitskaja som numera bor i Berlin är en av landets mest kända författare.

– Det är en stark politisk markering på hemmaplan, säger Carl Fridh Kleberg, SVT:s utrikesreporter med fokus på Ryssland.

Flera kända ryska kulturarbetare har tvingats i exil sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Den som har tagit ställning mot kriget har stämplats som utländsk agent. Den ständigt Nobelpristippade författaren Ljudmila Ulitskaja har även hon fördömt kriget, och tvingats i exil.

Ljudmila Ulitskajas författarskap kretsar kring den ryska historien från tiden före revolutionen till Sovjetunionens fall, genom olika huvudpersoners livsöden. Hennes romaner har översatts till en mängd språk och hon lyfts ofta fram i Nobelprisspekulationer.

Flera författare har stämplats

Nu är hon alltså stämplad som utländsk agent och hennes böcker plockas ner från hyllorna i Ryssland.

Men hon är inte den första som Putin-regimen vill förbjuda. Tidigare i år utfärdades en arresteringsorder mot en av Rysslands mest lästa författare – deckarförfattaren Boris Akunin. Han står numera på Kremls terroristlista för att han kritiserat Rysslands anfallskrig i Ukraina. Akunin lever i exil sedan 2014, året då Ryssland annekterade Krim.

I augusti förra året dömdes science-fiction författaren Dmitrij Gluchovskij i sin frånvaro till åtta års fängelse. Han hade redan tidigare stämplats som utländsk agent, anklagad för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén och för att ha fördömt kriget på sociala medier. Även han lever utomlands, oklart var.

Oklar framtid

Frågan är vad som väntar härnäst – nu när Vladimir Putin ytterligare befäst sin makt efter ett omdiskuterat val.

– Det man kan vänta sig nu när Vladimir Putin träder in i en ny mandatperiod är att man drar år skruvarna åt alla håll, säger Carl Fridh Kleberg.

Hör Carl Fridh Kleberg svara på tre frågor om stämplingen av Ulitskaja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.