Boris Akunin riskerar nu fängelse i hemlandet Ryssland, efter att kritiserat kriget i Ukraina. Han lever i exil sedan 2014. Foto: Alexander Zemlianichenko

Rysk författare svartlistad efter regimkritik – arresteringsorder utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

Den bästsäljande deckarförfattaren Boris Akunin har satts på en terrorlista i hemlandet Ryssland, och en arresteringsorder har utfärdats. Detta efter att Akunin kritiserat regeringen och kriget i Ukraina.

Arresteringsordern utfärdades i tisdags, sedan författaren tidigare förts in på en lista över extremister och terrorister. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Första skrattade jag, när jag läste att jag skulle arresteras. Sen slutade jag att skratta, och tänkte på alla de människor som fortfarande befinner sig i Ryssland. Som grips, fängslas och är helt utlämnade till denna ondsinta regim, säger Boris Akunin till Ekot.

Protester i Ryssland

Kallar Ryssland för diktatur

Boris Akunin har blivit en Rysslands mest lästa författare för sina deckare om gentlemannadetektiven Erast Fandorin, där flera böcker finns utgivna på svenska. Han lever sedan 2014 i exil i London.

När det i höstas blev känt att han samlat in pengar till Ukraina åtalades han, bland annat för att ha rättfärdigat och uppmanat till terrorism, och listades som extremist.

– Regimen har bestämt sig för att lämna fasen auktoritärt styre och övergå till fasen diktatur, säger Akunin till Ekot.

Flera författare har tvingats i exil

Akunin har fördömt kriget och solidariserat sig med Ukraina, hans böcker har sedan det blev känt tagits bort från ryska bokhandlar och nätbutiker.

Han är en av flera kända ryska författare som förföljs av den ryska regeringen. Den ständigt Nobelpristippade författaren Ljudmila Ulitskaja har även hon fördömt kriget, och tvingats till exil i Berlin.

Dmitrij Gluchovskij, författare till de populära Metro-böckerna, har även han kritiserat Putin och regeringen. Han lever idag på hemlig ort, utanför Ryssland, och har i sin frånvaro dömts till åtta års fängelse för regimkritiska inlägg på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Ryssland

Mer i ämnet