Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren och aktivisten Daria Serenko lever sedan Rysslands invasion av Ukraina i exil i Tibilisi. Foto: Samuel Steén/TT

Rysk arresteringsorder utfärdad mot Daria Serenko

Uppdaterad
Publicerad

Exil-författaren och anti-krigsaktivisten Daria Serenko har satts upp på en lista över efterlysta brottslingar i hemlandet Ryssland, och en arresteringsorder har utfärdats. Det rapporterar Kulturnytt.

Arresteringsordningen uppmärksammades av den ryska oberoende nyhetssajten Mediazona som hittade nyheten på den ryska inrikesministeriets hemsida. Enligt Mediazona finns det inga uppgifter om vad som ligger bakom brottsanklagelsen.

”Min nya status som efterlyst”

I ett inlägg på Instagram kommenterar Daria Serenko brottsanklagelsen:

Protester i Ryssland

– Hej, till alla från min nya status som efterlyst, säger hon i videon till inlägget.

Hon skriver vidare att hon alltid blir lika förvånad över hur Vladimir Putin lägger statens resurser på att ”förfölja små personer som hon själv och på sina galna krig.”

Daria Serenko har skrivit två böcker som båda finns på svenska, ”Flickor och institutioner” och ”Jag önskar mitt hem aska”. Den senare skildrar tiden före och efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och författarens kortare fängelsevistelse.

Flera författare har tvingats till exil

Det är sedan tidigare känt att flera ryska författare förföljs av den ryska regeringen. Nyligen kom uppgifter om att den internationell kända journalisten och författaren Mikhail Zygar är efterlyst i Ryssland.

Även den bästsäljande deckarförfattaren Boris Akunin har satts på en terrorlista i hemlandet. Nobelpristippade Ljudmila Ulitskaja har stämplats som utländsk agent efter att hon fördömt kriget.

Författaren Dmitrij Gluchovskij har i sin frånvaro dömts till åtta års fängelse för regimkritiska inlägg på Instagram. Samtliga författare har lämnat Ryssland och lever idag i exil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Ryssland

Mer i ämnet