Foto: TT arkiv

Nobelstiftelsen till SVT: Det diskuteras om Nobelpriset ska delas ut eller inte

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen inom Svenska Akademien överväger institutionen att stoppa utdelningen av årets Nobelpris i litteratur. Det erfar Kulturnytt i P1. Att en sådan diskussion pågår bekräftar Nobelstiftelsens ordförande för SVT.

En källa inom Nobelkommittén säger till Kulturnytt i P1 att Svenska Akademien måste dra sig tillbaka lite efter stormen inom institutionen. Detta för att återvinna förtroendet och reparera skadorna.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin bekräftar för SVT att det pågår en diskussion om huruvida man ska ställa in årets litteraturpris.

Krisen i Svenska Akademien

– Att man inom Svenska Akademien funderar på om man ska dela ut Nobelpriset eller inte i år, det är väl en pågående diskussion som jag inte kan kommentera. Det är klart att det är viktigt för Akademien nu att ta itu med de problem som finns, säger Carl-Henrik Heldin till SVT:s Aktuellt.

Kan delas ut två pris år 2019

Enligt uppgifter till Kulturnytt finns det de som kommer föreslå att man inte delar ut priset i år, utan att Akademien delar ut två nästa år i stället.

– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske bäst att skjuta upp utdelningen ett år. Det är allt jag vill säga just nu, säger Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag, till Kulturnytt.

Spiller över på Sveriges anseende

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska dagbladet, säger till Aktuellt att uteblivandet av ett Nobelpris i litteratur i år skulle vara det ultimata beviset på hur allvarlig krisen varit för Svenska Akademien. Hon menar att det vore ett misslyckande som skulle spilla över på Sveriges anseende, men tror ändå att det vore klokt att överväga att hoppa över årets prisutdelning.

– Jag skulle kunna tänka mig att man väljer att stå över i år och att det vore det mest ansvarsfulla beslutet, säger hon.

Till Kulturnyheterna skriver akademiledamoten Per Wästberg att han inte kan ge något besked om huruvida Nobelpriset kommer att delas ut förrän om ”någon torsdag eller två”.

”Inget som helst är bestämt om detta” och ”För närvarande kan jag inget säga”, skriver Wästberg till Kulturnyheterna.

”Tanken har förekommit”

Akademiledamoten Göran Malmqvist däremot tillbakavisar uppgifterna om att Nobelpriset i litteratur 2018 skulle vara i fara.

”Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen”, säger han till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet