Nordens fotoskola upphör som YH-utbildning

Uppdaterad
Publicerad

YH-myndigheten har beslutat att Nordens fotoskola inte längre får bidrag för att utbilda bildjournalister. Anledningen den tuffa arbetsmarknaden för fotografer.

Nu står det klart att Nordens fotoskola Biskops Arnö, som fram till nu varit en yrkeshögskoleutbildning, inte längre får fortsätta utbilda yrkesfotografer och bildjournalister.

Krisen i tidningsvärlden gör att YH-myndigheten inte ser behovet av fotoutbildningen.

Medier

– Tyvärr, det är jättetråkigt eftersom vi vet att Nordens fotoskola är en bra utbildning. Men vi finns till för att tillgodose kompetensbrist i arbetslivet, och vi får inte utbilda till arbetslöshet, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på YH-myndigheten.

Skolan: Inte slutet

– Jag håller med om att det inte finns några skrikande hål som skriker efter fotografer, det kan jag hålla med om. Men jag håller inte med om att vi utbildar till arbetslöshet för det vet jag bevisligen att vi inte gör, säger skolans utbildningsledare Anna Clarén.

Beslutet togs emot med bestörtning på skolan. Men skolledningen är inte helt tagna på sängen.

– Vi vet ju hur det ser ut, krisen i branschen är inte okänd. Men vi vet också att våra fotografer är väldigt framgångsrika och klarar sig bra, säger Mats Lundborg, rektor på Biskops Arnö Folkhögskola.

Inga elever kommer att antas till hösten, men ambitionen är att ”fortsätta göra avtryck i fotosverige”, skriver de ansvariga på skolans hemsida.

Ser fortsatt behov

Utbildningen kan komma söka bidrag på nytt nästa år. Ett annat alternativ är att fotoutbildningen blir en folkhögskoleutbildning, och därmed mindre nischad, säger rektorn.

– Vi ser att bilden får ett större utrymme i dagens digitala medier. Vi kommer fortsätta behöva människor som är bra på att kommunicera i bild.

”Viktigare än någonsin”

Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas klubb, är inne på samma spår. Hon blev förvånad och bestört när beslutet från YH-myndigeten nådde henne.

– Är det någon gång den här utbildningen är viktig så är det nu. I och med slimmade redaktioner behövs de som är bra på både stillbilder och rörlig bild, säger hon.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet