Nents program Paradise Hotel anmäldes till Medieombudsmannen flera gånger i våras – då kunde anmälningarna inte prövas. Foto: Paradise Hotel

Norska Paradise hotel inför samtyckeskrav

Uppdaterad
Publicerad

För att visa att deltagare som har sex samtycker till akten ska de visa ”tummen upp” mot kameran i den nya säsongen av norska Paradise hotel, skriver norska Verdens gang.

Nästa vecka börjar säsong 15 av realityserien Paradise hotel i Norge. I Sverige stoppades en färdiginspelad säsong av bolaget Nent för att återkomma nästa år med ett ”uppdaterat format”.

I maj 2021 avbröts den pågående säsongen efter att kvinnliga deltagare anmält sexuella övergrepp under inspelningarna. Deltagaren Stian Trulsen tror att det är skälet till de nya norska reglerna.

Paradise hotel

– Vi fick besked första dagen om att om vi skulle ha sex så måste vi samtycka med ”tummen upp” till kameran, från bägge parter, säger han till VG och fortsätter:

– Det har nog att göra med det som hände i Sverige.

Ingen samtyckeslag i Norge

Christian Meinseth, programchef för Nent i Norge, bekräftar för VG att samtyckesreglen införts, men säger att det inte har att göra med den svenska anmälan.

I Sverige finns det sedan 2018 en samtyckeslag vilket innebär att det inte är lagligt att ha sex med någon som inte sagt ja eller aktivt visat att den vill det. Flera länder i Europa har liknande lagar, men inte Norge. Den 8 mars gick justitieministern Monica Mæland, Høyre, ut med att man ska se över sexualbrottslagen och bland annat utreda om samtycke bör införas.

Sedan slutet av april pågår en förundersökning kring övergreppsanmälningarna i svenska Paradise hotel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradise hotel

Mer i ämnet