Nents program Paradise Hotel anmäldes till Medieombudsmannen flera gånger i våras – då kunde anmälningarna inte prövas. Foto: Paradise Hotel

Norska Paradise hotel tas bort efter våldtäktsdom

Uppdaterad
Publicerad

Produktionsbolaget Nent Group drar in årets säsong av den norska dokusåpan Paradise hotel, det efter att en tidigare deltagare dömts för våldtäkt mot minderåring, rapporterar VG.

Den tidigare deltagaren ska ha varit åtalad för våldtäkt mot minderåring under tiden som programmet spelades in. Mannen döms till fängelse i fyra år och fem månader. 

– Efter att vi fått kännedom om domen har vi bestämt oss för att ta bort säsongen där deltagaren är med från Viaplay och Viafree, säger den nordiska programdirektören Kenneth Kristensen till tidningen.

Säsongen spelades in våren 2021 och visades under sommaren. Deltagaren ska ha erkänt i rätten att han ljög för tv-bolaget och undvek att nämna att han var föremål för en polisutredning. 

Skandal även i Sverige  

Det är inte första gången som den skandalomsusade dokusåpan dras in. I fjol väcktes starka diskussioner inom tv-branschen när flera kvinnliga deltagare vittnade om sexuella övergrepp under inspelning av svenska Paradise hotel. Nent Group valde då att dra in den akutella säsongen och meddelade samtidigt att man gör om programmet med mer fokus på jämställdhet och mångfalld.

”I nya Paradise är huvudfokus att återspegla unga människors verklighet och vardag. Målet är att visa upp ett mer modernt och uppdaterat format med fokus på jämlikhet och mångfald”, skrev ägarbolaget bakom kanalen TV3 och strömningstjänsten Viaplay i ett pressmeddelande.

Det uppdaterade programmet ska ha premiär under 2022.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.