Norska skandalbandet Mayhem vädjar om statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin slår hårt mot norska kulturarbetare. Black metal-legendarerna i Mayhem har tappat miljoner i intäkter och vädjar om hjälp från regeringen, rapporterar NRK.

Mayhem slog igenom i slutet av 80-talet som världens mest brutala black metal-band och uppmärksammades för nedbrända träkyrkor, mord och självmord.

Bandets stormiga år har skildrats i dokumentärer och senast i spelfilmen ”Lord of chaos”, regisserad av svenske Jonas Åkerlund.

Tappat miljoner

Mayhem har fortfarande en stor publik och gör återkommande världsturnéer. Men allt har stannat av under coronapandemin.

– Vi i bandet har tappat runt tre miljoner kronor. Sen har vi ett crew som blivit av med massa inkomster. Dessutom finns det skulder med i bilden, säger gitarristen Morten Bergeton Iversen, med artistnamnet Teloch, till NRK.

Morten Bergeton Iversen menar att den norska regeringen fokuserat för mycket på stöd till inhemska kulturarbetare och arrangörer, och att man glömt bort de artister som tjänar sina pengar utomlands.

– Vi har fans runt om i världen som lär sig norska. Det finns ett väldigt stort intresse för Norge tack vare Mayhem. Att vi plötsligt står här utan stöd är väldigt konstigt.

”Hoppas myndigheterna kan ge lite ljus”

Norges kulturminister Abib Q. Raja har bemött kritiken och säger att artisterna måste vända sig till de länder där deras konserter ställts in.

– Norge tar ansvar för sina medborgare och evenemang, säger han.

Morten Bergeton Iversen säger sig inte ha allt för stora förhoppningar på att ta del av något statligt coronastöd.

– Eftersom vi spelar i ett black metal-band ser vi alltid mörkt på framtiden. Men vi får hoppas att myndigheterna kan ge oss lite ljus.

Från genombrottsåren finns trummisen Jan Axel Blomberg, mer känd som Hellhammer, och basisten Jørn Stubberud , mer känd som Necrobutcher, kvar i bandet. Resten av medlemmarna har bytts ut flertalet gånger under de 36 år som gruppen varit aktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.