Foto: Scanpix.

Norska staten betalar ”Fleksnes” begravning

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen har beslutat att staten ska bekosta skådespelaren Rolv Wesenlunds begravning.

– Med Rolv Wesenlund har en älskad komiker och skådespelare under nästan 50 år gått bort, säger statsminister Jens Stoltenberg till den norska nyhetsbyrån NTB.

– Han lyckades att göra de små människorna i samhället stora. Det kommer för alltid att vara det största av hans många storverk, säger Stoltenberg.

Ofta för statsmän

Statligt bekostade begravningar i Norge är en form av hedersbetygelse som oftast går till statsmän, politiker och soldater. Det rapporterar NRK. Det händer också att idrottare och olika kulturpersonligheter föräras en sådan begravning. Mer ovanligt är det dock att komiker får en statligt bekostad begravning, sist det hände var för 17 år sedan.

Rolv Wesenlund blev mest känd som Marve Fleksnes i ”Fleksnes fataliteter”, men han spelade också med i en rad tv-serier och filmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.