Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland har satsat stort på att vinna slaget mot Hollywood om att göra den första långfilmen inspelad i rymden. Nu har de vunnit.

Nu är den första långfilmen inspelad i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har satsat stort på att vinna slaget mot Hollywood om att göra den första långfilmen inspelad i rymden. Nu har de vunnit.  

”The Challenge” handlar om en kirurg som skickas till den internationella rymdstationen (ISS) för att rädda en sjuk kosmonaut. I tolv dagar under oktober 2021 vistades skådespelaren Yulia Peresild och regissören Klim Shipenko på stationen för att filma 30 timmar råmaterial, varav 50 minuter kan ses i den slutgiltiga filmen.  

Det ryska teamet slog ett Hollywood-projekt som tillkännagavs 2020 av Tom Cruise tillsammans med NASA och Elon Musks rymdfartsföretag SpaceX.

Hyllats av Putin

Inför filmpremiären i Ryssland visades kapseln som förde Peresild och Shipenko tillbaka till jorden från ISS upp i centrala Moskva. Tatyana Kulikova, som arbetar på en fabrik i staden Ufa, var på plats i Moskva för att beskåda kapseln.

– Det är väldigt intressant hur vi gör framsteg. Vi är de första att spela in en film i rymden. Vi är ju Ryssland, och Ryssland är alltid ledande, sade hon till AFP. 

Filmen är ett gemensamt projekt av Roskosmos, Rysslands statliga enhet för rymdverksamhet, och den äldsta tv-kanalen i Ryssland, Pervyj Kanal. Kanalchefen Konstantin Ernst var mycket nöjd över att vinna över Hollywood med att vara först med en långfilm inspelad i rymden.

Även Rysslands president Vladimir Putin är nöjd. Han har hyllat filmen och sagt: ”Vi är de första som har spelat in en långfilm i omloppsbana, ombord på en rymdfarkost. Återigen är vi först”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.