Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör intervju med Elton John och se uppträdandet från Gröna Lund 1971, samt från den pågående avskedsturnén. Foto: Joel C Ryan/TT

Nu avslutar Elton John turnélivet – sista konserten hålls i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter en avskedturné på sex år och över 300 konserter lägger Elton John turnerandet på hyllan. Men i en intervju 1971 avslöjade stjärnan att han helst inte stått på en scen överhuvudtaget.

– Jag ville bara hålla mig i bakgrunden och skapa skivorna, och du vet, vara riktigt lat, sa Elton John.

61 år, 31 studioalbum, bland dem sex (sju om ett samlingsalbum räknas med) raka USA-ettor, en Oscar, ett adelskap och en svindlande garderobsnota ‒ sir Elton Johns karriär är egentligen för innehållsrik för att sammanfattas i några stycken.

Nedan följer därför några tongivande nedslag:

Ett ödesdigert beslut

1974 befinner sig Elton John i Klippiga bergen för att spela in skivan ”Caribou” när hans manager John Reid hackar upp linor med ett vitt pulver på ett bord. John frågar vad det är och vad det används till, och Reid svarar ”Det får dig att må bra”.

I sin självbiografi ”Jag” beskriver Elton John hur han provar drogen, kräks omedelbart, och genast ber om att få ta lite mer, vilket mynnar ut i ett långt kokainmissbruk.

Kalle Anka-dräkten

Elton John blev tidigt känd för sin iögonfallande scenklädsel, och frågan är om inte denna kreation tar priset som den mest bisarra:

Året är 1980, platsen Central Park i New York. Bakom kulisserna försöker Elton John nämligen trä på sig en otymplig Kalle Anka-dräkt med överdimensionerad bakdel.

Stearinljus gånger två

Det är inte många artister som lyckats ta en singel ur sin egen katalog och omarbetat den till den bäst säljande singeln i musikhistorien, men det var precis vad Elton John och låtskrivarpartnern Bernie Taupin gjorde efter prinsessan Dianas död 1997.

”Candle in the wind” från 1973 fiskades upp. Temat om Marilyn Monroes sorgliga liv från originalet byttes till en hyllning av ”folkets prinsessa” Diana ‒ med 33 miljoner sålda singlar som resultat.

Divalaterna

Elton John är känd för sina excesser. En av de tyngsta posterna på hans utgiftskonto är: blommor.

Kring millennieskiftet drog John sitt management inför rätta till följd av ett kontraktsbråk. I domstolen vittnade artisten sedan om att han köpt blommor till sitt hem till en kostnad motsvarande drygt 4 miljoner kronor under 1996 och 1997, med motiveringen ”Jag gillar blommor”.

Föddes som Reginald Kenneth Dwight den 25 mars 1947 i Pinner, England. Eftersom han ogillade smeknamnet ”Reggie” bestämde han sig för att byta namn i folkbokföringen 1972. Det nya namnet tog han från två av bandkamraterna i hans gamla 60-talsgrupp Bluesology: Elton Dean och John Baldry.

Enligt amerikanska Billboard har Elton Johns skivor sålts i över 300 miljoner exemplar. Sista världsturnén ”Farewell yellow brick road” inleddes i september 2018. De två konserterna i Stockholm ställdes in på grund av pandemin och skulle sedan ha ägt rum 2021, men sköts på framtiden sedan artisten fått problem med en höft.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.