Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt sedan skottet avfyrades 21 oktober 2021. Foto: AP/TT

Alec Baldwin åtalas efter filmdödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i delstaten New Mexico väcker åtal mot Alec Baldwin med brottsrubriceringen vållande till annans död för dödsskjutningen av en filmfotograf under inspelningen av filmen ”Rust”. Händelsen inträffade i oktober 2021.

Det var den 21 oktober 2021 som Alec Baldwin, i egenskap av huvudrollsinnehavare och producent, avfyrade ett rekvisitavapen som visade sig vara skarpladdat på inspelningen av ”Rust”. Skottet dödade fotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza.

Under torsdagen meddelade åklagaren i New mexico, Mary Carmack-Altwies, att skådespelaren åtalas för vållande till annans död för den oavsiktliga dödsskjutningen. I delstaten är maxstraffet för brottet är 18 månader fängelse och böter motsvarande drygt 50 000 kronor.

– Efter noggrann genomgång av beviset och delstaten New mexicos lagar har jag dragit slutsatsen att det finns bevis nog för att åtala Alec Baldwin och andra medarbetare på filmen ”Rust”, säger Carmack-Altwies i ett uttalande.

Baldwin är en av tre filmarbetare som åtalas.

”En tröst”

I ett uttalande ger Halyna Hutchins make stöd till åklagarens beslut och berättar att det är ”en tröst för familjen att ingen står ovan lagen”.

Alec Baldwins advokat kallar däremot åtalet för ett ”justitiemord”.

– Herr Baldwin hade ingen anledning att tro att det fanns skarp ammunition i vapnet – eller någonstans på inspelningsplatsen, säger advokaten Luke Niklas, enligt BBC.

– Vi kommer att bekämpa anklagelserna, fortsätter han.

Nekar till brott

Hollywood-stjärnan har hela tiden frånsagt sig ansvaret för Hutchins död och sagt att skarp ammunition aldrig borde tillåtits på inspelningen av låg-budget Western-filmen. Enligt honom hade han fått information om att vapnet var ”kallt”, en industriterm för att det ska vara säkert att använda.

Filmen och Baldwin har varit föremål för flera stämningar, bland annat på grund av att skarp ammunition är förbjuden på amerikanska filminspelningar.

Få koll på alla turerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.