Karin Smirnoff är nominerad i kategorin Årets svenska skönlitterära bok för romanen ”Jag for ner till bror”. Foto: Jessica Gow / TT

Karin Smirnoff om nomineringen till Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Augustprisdebutanten Karin Smirnoff är nominerad för romanen ”Jag for ner till bror”, som först inte var tänkt att bli en hel bok.

– Jag sökte till författarskolan i Lund, och behövde en text att skicka in och var ute i sista sekunden, säger Karin Smirnoff.

Det prestigefyllda Augustpriset, som är uppkallat efter August Strindberg, firar i år 30-årsjubileum. Utmärkelsen delas ut årligen till de bästa nyutkomna böckerna på svenska. Galan äger rum i Konserthuset i Stockholm den 26 november.

”Sociala medier används för övervakning”

En av de nominerade böckerna i kategorin Årets svenska fackbok är ”Internet är trasigt” av Martin Gelin och Karin Pettersson.

– Vi försöker beskriva en utveckling från ett 90-tal där jag tror att många hade en idé om att internet, och de sociala medier som sedan kom, hade en demokratiserande potential. Bilden som framträder är mörk. Sociala medier, och hur internet blev, är i dag snarare verktyg i händerna för auktoritära ledare, och används för övervakning och kontroll, säger Karin Pettersson.

Sista sekund-bidrag nominerat

En debutant i August-sammanhang är Karin Smirnoff, som skrivit romanen ”Jag for ner till bror”, nominerad Årets svenska skönlitterära bok.

Boken är i grunden, berättar hon, ”en ganska mörk historia” med inslag av incest och mord. Huvudpersonen Janakippo är en återvändare som kommer tillbaka till sin hemby efter många år.

– Hon är ganska egen, som många personer i den här berättelsen, säger Karin Smirnoff.

Men att det skulle bli en hel roman var inte planerat från början.

– Jag sökte till författarskolan i Lund, och behövde en text att skicka in och var ute i sista sekunden. Så jag skrev ihop första kapitlet, som blev första kapitlet i den här boken. Sedan hade jag inte tänkt skriva mer men det blev i alla fall så, säger Karin Smirnoff.

Orättvisor ur ett barnperspektiv

I kategorin Årets barn- och ungdomsbok är ”Hemma hos Harald Henrikson”, skriven av Uje Brandelius och Clara Dackenberg, en av sex nominerade böcker. Huvudpersonen är en flicka i ett miljonprogramsområde. Boken skildrar klass och orättvisor ur ett barns perspektiv.

– Flickan beskriver det som att de ska hälsa på hennes bästa vän Harald Henriksson. Men i bilderna i boken ser vi den egentliga orsaken till resan, att mamman åker dit för att städa hos familjen, säger Clara Dackenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.