Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Ny dokumentär om Bodil Malmstens liv

Publicerad

För snart sex år sedan gick författaren och dramatikern Bodil Malmsten bort i cancer, 71 år gammal. Hon blev något så ovanligt som en folkkär poet – men varför kunde hon aldrig ta till sig läsarnas kärlek?

Det är en av frågeställningarna i den nya dokumentären Ett jävla liv – en film om Bodil Malmsten. I filmen, som är gjord av Sindra Grahn, berättar familj och vänner om Malmstens kamp mot sitt inre mörker.

Dokumentären tar avstamp den enkla vardagen i Jämtland och den osäkra tillvaron som fosterbarn i Vällingby och skildrar hur poeten mitt i medelåldern lämnade allt, satte sig bakom ratten och styrde bilen mot Finistère vid franska Atlantkusten.

I filmen medverkar systern Åsa Malmsten, tidigare livskamraten Kjell Andersson samt vännerna Eva Dahlgren, Plura Jonsson och Mauro Scocco.

Ett jävla liv – en film om Bodil Malmsten premiärvisas på Tempo dokumentärfestival den 9 mars och sänds sedan i SVT2 i påsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.