Ny emoji ska bryta tystnaden kring mens

Publicerad

I dag finns emojis som representerar de allra flesta känslor och situationer, till exempel om man är arg, ledsen, trött eller glad. Men någon emoji som symboliserar mens har inte funnits – fram till nu.

Som ett led i att bryta tystnaden kring mens lanseras nu mensemojin, i form av en droppe blod, i den senaste uppdateringen av operativsystemet för Iphone, det skriver barnrättsorganisationen Plan, som tagit initiativ till emojin, i ett pressmeddelande.

Även om drygt hälften av jordens befolkning menstruerar finns fortfarande djupt rotade fördomar och föreställningar om mens som något skamfullt och smutsigt. Det ställer till stora problem för kvinnor och flickor världen över, menar Mariann Eriksson.

Ett djupt rotat stigma

– I många länder ses flickor som redo att gifta sig när de får sin första mens, vilket är helt oacceptabelt. Ingen flicka ska behöva stanna hemma från skolan, bli mobbad eller få sitt liv ödelagt på grund av något så naturligt som mens, säger hon.

Det är här som Plan hoppas på att mensemojin kan bli ett sätt att göra det lättare att prata om mens. 

– Den är ett steg på vägen att bryta tystnaden och stigmat kring mens, säger Mariann Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.