Ny ful kyrkomålning funnen i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Få har väl glömt hobbyrestaureringen av Jesus-målningen Ecce homo i en kyrka i spanska Borja? Nu har ytterligare en mindre vacker kyrkomålning hittats, denna gång i den spanska regionen Kantabrien.

En liten handmålad ängel vars klumpigt målade anlete inte riktigt passar in med de andra kerubernas i 1500-talskyrkan San Sebastián de Reinosa har väckt munterhet och ilska i sociala medier.

Många har dubbat den lilla ängeln till ”nya Ecce homo” efter Jesus-målningen som fick en amatörmässig upprustning för några år sedan och fick smeknamnet ”apjesus”.

Enligt den spanska nyhetsbyrån EFE är ängelns hemkommun Reinosa i Kantabrien inte lika roade. De vill inte jämföra ängeln med Ecce homo i staden Borja och vill helst inte prata om den alls, med rädsla för bråk, då vissa anklagat målningen för att vara en konsekvens av bristande rutiner hos myndigheterna.

Där ansiktet nu är målat satt tidigare ett skulpterat änglahuvud, som enligt tidningen El País, kan ha förstörts redan på 30-talet under spanska inbördeskriget.

Ängeln är liten, sitter högt upp och är svår att se. Det är därför svårt att veta exakt när ”reparationen” kan ha ägt rum, skriver El País.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.