Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek. Foto: TT

Ny granskning visar flera fall av rasistiskt innehåll på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Skarp kritik har nyligen riktas mot Spotify för spridd desinformation om coronaviruset. Nu har Stiftelsen Expo publicerat en granskning där 15 svenska poddar på strömningsjätten kan kopplas till rasistisk propaganda.

Massinvandringens hot mot “svenskar”, antisemitism och uppmaningar om donationer till rasideologiska verksamheter är exempel på ämnen som tas upp i de granskade poddarna. Åtta av poddarna drivs av den nationalistiska organisationen Det Fria Sverige, en aktör som Expo menar återfinns i flera vit makt- och främlingsfientliga sammanhang. Flera poddar i granskningen hävdar Expo drivs av personer som är aktiva inom högerextrema grupper och i nazistiska sammanhang.

– Granskningen visar att trots den policy mot hat och hets som Spotify hänvisar till, och trots att de tidigare tagit bort musik från vit makt-band, så finns ändå de här poddarna som ges ut av svenska rasideologiska aktörer. De har funnits i flera år på plattformen och man kan helt enkelt fråga sig varför de ska finnas där, säger Morgan Finnsiö, researcher och utbildare på Expo.

Inte första gången

Det är inte första gången som Expo granskar poddar med främlingsfientliga budskap på Spotify. 2020 plockade Spotify bort en podd efter en granskning där koppling till Nordiska Motståndsrörelsen kommit fram. Samma år dömdes även en man till hets mot folkgrupp efter att ha inkluderat två hakkorssymboler i titeln på en offentlig spellista på Spotify.

– Alla stora it-plattformar har ett ansvar för vilka aktörer de tillåter använda deras plattform för att nå ut. Facebook och Youtube har exempelvis börjat erkänna att de har problem med extremister på deras plattformar och tagit bort innehåll, säger Morgan Finnsiö.

Jonas Sevenius på Spotify säger i ett mejl till Kulturnyheterna att man “i dagsläget inte har någon specifik kommentar om dessa poddar” och hänvisar vidare till Spotifys egen policy kring innehåll och hat på plattformen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.