Tom Cruise har planerat att spela in film i rymden – men får nu rysk konkurrens. Arkivbild. Foto: TT

USA och Ryssland i kapplöpning – om att spela in film i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har valt ut skådespelaren Julia Peresild och regissören Klim Sjipenko till att spela in vad man säger vara ”den första filmen i rymden”, på ISS, Internationella rymdstationen, skriver BBC News.

Julia Peresild och Klim Sjipenko ska resa iväg i ett rymdskepp den 5 oktober.

Ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos säger att de vill öppna rymden för fler och dramat har arbetsnamnet Challenge. Peresild och Sjipenko sägs också ha genomgått medicinska tester och deras rymdträning ska inledas senast i juni.

Men även Nasa och Tom Cruise har den högflygande ambitionen att göra en film på ISS. Projektet presenterades förra året men det är ännu inte klart när man ska börja filma. Planen är att Cruise ska åka dit med regissören Doug Liman.

Det ryska beskedet om en rymdfilm har fått många att spekulera kring huruvida Ryssland och USA nu befinner sig i en ny sorts rymdkapplöpning med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.