Foto: Scanpix.

Regeringens förslag: Inget nytt operahus

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att regeringen vill bygga ut Kungliga Operan i Stockholm. Några summor nämns inte.

Det har debatterats flitigt de senaste åren om det ska byggas ett nytt operahus i Stockholm eller inte. Det lutar åt det senare. I en debattartikel i tisdagens Svenska Dagbladet skriver Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att regeringen ska satsa på att förnya och bygga ut Kungliga Operan vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Operachefen inte avundsjuk

Hon skriver bland annat att riskerna med att bygga nytt är kostnaderna blir höga och att ”resultatet riskerar att bli nya, ståtliga men fattiga operahus”. Operachefen Birgitta Svendén välkomnar förslaget.

– Jag är inte avundsjuk på länder och städer med nya operahus, säger hon till Kulturnyheterna. De får ofta problem efter några år.

Tillgänglig för allmänheten

Kulturministern skriver att målet är att utveckla operan som kulturarv och göra den mer tillgänglig för allmänheten. Något som Svendén också vill.

– Vi vill att människor ska vara här ända från frukost och äta, fika och se bitar ur föreställningar, säger hon

Tidigare utredare skeptisk

Christina Rogestam ledde den utredning som 2007 kom fram till att ett nytt operahus borde byggas i Stockholm. Hon är skeptisk till det nya förslaget.

– Jag kom fram till då att det inte gick att göra så stora ändringar i den befintliga byggnaden. Men om Fastighetsverket kan komma på hur det ska gå till så är det ju väldigt bra, säger hon.

”Scenen är för liten”

I utredningen pekar hon bland annat på att det inte går att modernisera den nuvarande operan så att internationella gästspel kan komma och gästspela utan att ändra i sina uppsättningar.

– Scenen är alldeles för liten. Moderna operascener i dag har en scenöppning på 24 meter. På operan i dag är det 12 meter, och det finns ingen möjlighet att få till en så stor förändring i den nuvarande salongen, säger Christina Rogeland till Kulturnyheterna. Då måste man vrida på huset på något sätt. Jag väntar med spänning på ett förslag där man får in det moderna maskineri som krävs. Men jag tvivlar.

”Ett utspel i frågan”

Stina Lyles, orförande för tonsättarnätverket KVAST, är inte särskilt imponerad:

– Jag tror inte man behöver vara särskilt elak för att kalla det för ett utspel. Det behövs ett utspel i frågan för att inte framstå som att man inte är handlingskraftig, eftersom den här frågan garanterat kommer upp i valrörelsen.

”Bra att inte bygga nytt”

Musikkritikern Camilla Lundberg är mer positiv till nyheten.

– Principiellt är det här ett jättebra och väldigt efterlängtat beslut, för något måste göras med operan. Att man inte bygger nytt tycker jag också är bra, eftersom det inte finns några vettiga tomter centralt som skulle fungera. Med ett nybygge hade dessutom det gamla huset blivit obehövligt. Men jag hoppas att det verkligen rör sig om en rejäl utbyggnad och inte bara reparationer.

Får kosta 2 miljarder

Utredningen om ombyggnationen ska vara klar nästa år och kostnadstaket är 2 miljarder kronor. Det kan jämföras med de nya operabyggena som under 00-talet invigdes i Köpenhamn och Oslo. De kostade 3,6 respektive 5,5 miljarder kronor att bygga.

Enligt förslaget ska Kungliga Operan hålla stängt under ett år, men då turnera med sina föreställninger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.