Tips till dig som vill ha med en sång i nya psalmboken: ”Man kan tänka strategiskt”. Foto: TT

Så får du in din sång i nya psalmboken: ”Kan tänka strategiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan lägger i en ny växel för att ta fram en ny psalmbok. I dag öppnar man en digital brevlåda och uppmanar allmänheten att skicka in egna sånger.

Kyrkomötet, Kyrkans högsta beslutande organ, beslutade 2018 att sätta igång arbetet med en ny psalmbok. Den nuvarande, från 1986, anses vara daterad.

Tanken är att plocka in ett antal nya sånger – och samtidigt modernisera eller rensa ut några mindre populära psalmer.

Vill inte ha ljudfiler

Från och med i dag kan vem som helst skicka in förslag på Svenska Kyrkans hemsida. Du kan föreslå en egenskriven psalm, men även tipsa om en befintlig sång som skulle göra sig bra i psalmboken.

Se inslaget: Tips till dig som vill ha med en sång i nya psalmboken: ”Man kan tänka strategiskt”.

Om du skrivit psalmen själv ska du registrera dig med bank-id och skicka in text och noter. Svenska kyrkans psalmgrupp vill inte ha några ljudfiler.

– Dels är det en praktisk fråga, det ska sitta arbetsgrupper och hantera flera tusen förslag. Dels behöver vi kunna urskilja text och musik för att säkerställa arrangemanget, säger Henrik Tobin som leder arbetet med den nya psalmboken.

Finns det inte en risk att ni utestänger de som inte behärskar noter?

– Då kanske man kan be någon om hjälp. Någon gång måste vi ju ändå ha ner det på papper, då är det lika bra att upphovspersonen gör det så att allt blir rätt.

Färdigt först om 10 år

Redan innan brevlådan öppnade hade ett antal hundra sånger skickats in, säger Henrik Tobin. Han tror och hoppas på flera tusen förslag när brevlådan stängs den 31 december 2022.

– Sen ska vi kategorisera och titta på kvalitetsnivån. Sångerna ska kunna prövas i församlingarna. Ingenting ska åka in på ett bananskal.

Att ändra i psalmboken är inget som görs i en handvändning. 1986 års psalmbok tog omkring 20 år att färdigställa.

Förhoppningsvis går det lite snabbare den här gången, säger Henrik Tobin.

– 2023 har vi en färdig bank av inskickade alster. Hela arbetet lär ta någonstans mellan fem till tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.