Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fackförbundet DIK:s ordförande om rapporten. Foto: SVT

Ny rapport: Sex av tio bibliotekarier överväger att byta jobb

Publicerad

Social oro och utsatthet på arbetsplatsen har ökat för Sveriges bibliotekarier. Nästan en tredjedel upplever påtryckningar från politiker och allmänhet och samtidigt har en majoritet övervägt att byta jobb.

– Det har nått en gräns, säger Anna Troberg, ordförande på fackförbundet DIK.

Sex av tio av Sveriges bibliotekarier har under de senaste två åren bytt eller övervägt att byta jobb, och bland dem har en tredjedel funderat på att byta bransch. Detta enligt svar på en enkät som fackförbundet DIK skickade ut till sina bibliotikariemedlemmar. 42 procent av de tillfrågade svarade på enkäten.

– Framför allt är det arbetsmiljön, det är mycket social oro och vi ser att den politiska påverkan på olika sätt har blivit större genom åren, säger Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK som bland annat organiserar bibliotekarier.

Lagkrav på bemannade skolbibiliotek

I höstbudgeten presenterade regeringen ett lagkrav på att skolbibliotek från och med 2025 ska vara bemannade. Samtidigt pekar rapporten på att allt fler bibliotekarier vill byta jobb och det råder redan brist på utbildade bibliotekarier i Sverige, enligt Anna Troberg, som välkomnar lagkravet.

– Lagförslaget ökar också kravet på att det ska finnas fler utbildade bibliotekarier. Man behöver fördubbla antalet utbildningsplatser varje år under en överskådlig framtid, säger Anna Troberg.

Ökad politisk påverkan

Nästan alla som svarade på enkäten upplever att de har känt social oro under de senaste två åren.

– Vissa jobbar ensamma i ganska hög utsträckning också. Det är många olika saker som gör att många bibliotekarier har fått nog, säger Anna Troberg.

I rapporten framgår det också att 28 procent har upplevt påtryckningar från både politiker och allmänhet. Bland dessa svarade 18 procent att de har justerat sin verksamhet efter dessa.

– Biblioteksverksamhet ska finnas till för alla, men om de som skriker högst politiskt kan rucka verksamheten har vi helt plötsligt inte en biblioteksverksamhet för alla, utan en verksamhet för några. I det långa loppet blir det en farlig utveckling.

Om rapporten:

Rapporten ”Som om vi ska bära hela samhället” (2023) bygger på en enkät till DIK:s medlemmar inom biblioteksområdet. Enkäten var öppen 24 april–16 maj 2023 och 1 891 personer svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Frågorna handlade om arbetsmiljön under de senaste två åren (april 2021 till april 2023).

OM DIK:

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.