Petter Snive i Teater Västernorrlands Musikalfrossa på ett äldreboende. Foto: Pressbild

Ny satsning på kultur för äldre i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för kultur behöver inte avta med åldern, men många äldre som bor i särskilda boenden har inte alltid möjlighet att ta sig till konserthus och teatrar. Nu får Scenkonst Västernorrland 550 000 kronor för en satsning på kultur på äldreboenden, skriver Sundsvalls Tidning.

”Livskraft – kultur för äldre” kallas det tvååriga projektet där redan befintliga produktioner ska testas på äldreboenden. Under pandemin har Norrdans Take Away och Teater Västernorrlands Musikalfrossa spelats utomhus på äldreboenden.

Uppsökande verksamhet på äldreboenden är inget nytt, men det har ofta berott på hur resursstarka och villiga kommunerna har varit.

– Målet är en jämlik tillgång till kultur som ökar livskraften och minskar behovet av vård. De medsökande kommunerna, Sundsvall, Härnösand och Sollefteå, har lagt en pott för att köpa in föreställningar och vi ska också titta på hur vi kan få till en långsiktig finansiering, säger Maria Grönfeldt Thörnberg, verksamhetsutvecklare hos Scenkonst Västernorrland, till ST.

Av anslaget på 550 000 kronor kommer 350 000 från Kulturrådet och 200 000 från Region Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.