Hör mer om Early Music Sweden i klippet ovan. Foto: SVT/Stile Antico

Nationell scen för tidig musik öppnar i Stockholm

Publicerad

Det har länge saknats en permanent plats för tidig musik i Sverige, men nu öppnar Early Music Sweden – en nationell scen för barock-, renässans- och medeltidsmusik i Stockholm. 

– Vi går i bräschen, inte bara för Sverige utan för hela norden. Vi tänker att det här ska bli ett nav för musikälskare och musiker, säger Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Early Music Sweden.

På Stockholms äldsta konserthus, Musikaliska Akademin, numera Musikaliska kvarteret, invigs i helgen Early Music Sweden. Scenen, som tagit nästa två decennier att skapa, ska bli en plattform som levandegör ett tusenårigt kulturarv och musikhistoria i nutid. 

– Vi tror att Sverige behöver en nationell scen där man kan gå och lyssna på tidig musik, precis som man går operan för att lyssna opera eller till Fasching och lyssnar på jazz, säger Peter Pontvik, konstnärlig ledare för Early Music Sweden.

Till Early Music Sweden kommer under hösten några av barockvärldens största namn. Först ut är den franska ensemblen Les Art Florissants ledda av Paul Agnew. Därefter väntas konserter av den polska ensemblen Orkiestra Historyczna från Krakow och den brittiska vokalensemblen Stile Antico. 

Hör Peter Pontvik berätta mer i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.