Foto: Christine Olsson/TT

Ny stiftelse till Michael Nyqvists minne

Uppdaterad
Publicerad

En stiftelse till Michael Nyqvists minne har instiftats. I styrelsen återfinns flertalet skådespelare från både Sverige och USA.
– Den här stiftelsen är ett sätt att låta Mickes gärning leva vidare i en form som hans fru, hans barn och nära vänner tror att han själv hade önskat, säger KI-professorn och den nära vännen Thomas Perlmann till DN.

Det grundläggande målet kommer vara att med den nyligen bortgångne skådespelaren Michael Nyqvists vision som mål främja skådespelarkonsten som konfliktlösare.

Stiftelsen är ännu under uppstart, men inom kort kommer dess verksamhet och stadgar presenteras. Det skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Michael Nyqvists skådespelarkarriär i bilder

”Låta Mickes gärning leva vidare”

I stiftelsens styrelse kommer bland andra Michael Nyqvists änka Catharina Nyqvist Erhnrooth ingå. Men även kollegor och vänner från filmvärlden har fått uppdrag att föra skådespelarens arv vidare.

– Michael Nyqvist brann så starkt för skådespeleriet, både sitt eget och andras. Han hade också en otrolig livsglädje och sade många gånger under det senaste året att han inte kände sig färdig, vare sig med livet eller med sitt konstnärskap. Den här stiftelsen är ett sätt att låta Mickes gärning leva vidare i en form som hans fru, hans barn och nära vänner tror att han själv hade önskat, säger Thomas Perlmann, talesperson i den nybildade stiftelsen och nära vän till Mikael Nyquist, till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Världen minns Michael Nyqvist

Flertalet kända skådespelare har fått plats i stiftelsens styrelse: Pernilla August, Ingela Olsson, Anthony Edwards och Christian Camargo. Men även filmskaparen och fotografen Michel Comte och krögaren P G Nilsson ingår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Michael Nyqvist 1960 - 2017

Mer i ämnet