Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tvingas Spotify till stora nedskärningar – SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar i klippet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ny stor nedskärning på Spotify – 240 svenska tjänster drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska streamingtjänsten Spotify drar ned sin personalstyrka med 17 procent, det skriver bolagets vd Daniel Ek i ett brev till de anställda som publicerats på företagets hemsida.

”Jag förstår att det här drabbar många som bidragit till företaget på ett värdefullt sätt. För att vara krass, många smarta, talangfulla och hårt arbetande människor kommer behöva lämna oss”

Beskedet innebär att var sjätte anställd får sluta, och de som berörs kommer meddelas under måndagen. Totalt handlar det om 1500 personer globalt. Dock framgår inte vilken del av organisationen som drabbas.

”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare. Spotify är inget undantag från dessa verkligheter”, skriver Ek.

I en intervju med Expressen erfar fackförbundet Sveriges ingenjörer att 240 anställda i Sverige kommer beröras av nedskärningen.

”Överraskning för många”

Beslutet idag kallas ett ”svårt men viktigt drag för företaget” och kommer trots rapporter om starka prestationer.

”Jag förstår att en nedskärning i den här storleken kommer som en överraskning för många, med tanke på positiva resultat nyligen.”

Ek skriver vidare att man övervägt att göra mindre nedskärningar under 2024 och 2025 men att skillnaden på de ekonomiska målen och de nuvarande operativa kostnaderna gör att en stor förändring måste ske.

”Samtidigt som jag är övertygad att det här är rätt beslut förstår jag att det kommer vara otroligt smärtsamt för vårt team”, skriver Ek.

Tredje vändan nedskärningar i år

Dagens besked för med sig den andra nedskärningen inom relativt kort tid. I början av 2023 sade Spotify upp 600 medarbetare och i juni sade musiktjänsten upp 200.

SVT har sökt Spotify för en kommentar som hänvisar till det öppna brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.