Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt för kvinnor att övertyga de som sitter på pengarna”

Filminstitutet: Det tar längre tid för kvinnor att göra film

Uppdaterad
Publicerad

Det tar i snitt 400 dagar längre för svenska kvinnor att färdigställa sina filmmanus än för svenska män – något Svenska Filminstitutet belyser i samband med en rapport om förra årets filmår.

I sitt kapitel om jämställdhet i årsrapporten ”Filmåret i siffror 2021” konstaterar Filminstitutet att könsfördelningen mellan regissörer, manusförfattare och producenter som får stöd för sina filmer är relativt jämn när det gäller dokumentärfilm och kortfilm.

När det gäller lång spelfilm varierar det från år till år, eftersom så pass få filmer i den kategorin får stöd per år, skriver myndigheten.

Svårare med finansiering

En tydligare skillnad mellan manliga och kvinnliga filmskapare är hur lång tid det tar att färdigställa en film. I en rapport som Filminstitutet släppte i januari i år framkommer det att det tar längre tid för kvinnliga filmskapare att färdigställa en film än för män när man tittar på nyckelrollerna regissör, producent och manusförfattare. Skillnaden är särskilt tydligt när det är en kvinna som skrivit manus där det tar i snitt 406 dagar längre.

– Exakt varför det ser ut så kan man bara spekulera om men en kvalificerad gissning är att finansiering är svårare för kvinnor att få, säger Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet, till Kulturnyheterna.

Varför är det så olika villkor för kvinnor och män i filmbranschen? Hör Anette Novak i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter