Protest mot mäns våld mot kvinnor på röda mattan

Uppdaterad
Publicerad

Tolv kvinnor bar en banderoll längs röda mattan på filmfestivalen i Cannes med namnen på de 129 kvinnor som mördats i Frankrike sedan förra årets festival, skriver The Guardian.

Svartklädda kvinnor gick på röda mattan med svarta rökkanoner och en lista över kvinnor som mördats i Frankrike.

Protesten hölls i samband med premiären av svensk-iranske regissören Ali Abbasis film ”Holy spider”, baserad på den sanna historien om en seriemördare som dödar prostituerade för att rena den heliga iranska staden Mashad från synd. Aktionen genomfördes dock innan skådespelarna och filmteamet anlänt till röda mattan.

En av flera protester

Enligt Deadline säger en talesperson för filmen Riposte féministe, som också visas i Cannes, sig ligga bakom protesten. Riposte féministe är en dokumentär som följer tio kvinnogrupper som protesterar mot trakasserier våldtäkt och kvinnomord.

Enligt The Guardian gjordes inga försök från festivalens sida att stoppa protesten. Även under fredagen stormade en demonstrant röda mattan under premiären av ”Three thousand years of longing”. Demonstranten tog av klänningen och hade ”sluta våldta oss” skrivet på magen för att protestera mot ryska truppers sexuella våld mot ukrainier i kriget.

Se protesten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.