Arnault avslöjade Nobelpristagare i förväg enligt vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Claude Arnault ska ha avslöjat namnen på ett flertal Nobelpristagare i litteratur. Det framkommer av en ny advokatutredning som Svenska Akademien tillsatte i november, för att utreda påstådda Nobelpristagarläckor med koppling till ledamoten Katarina Frostenson. Enligt Svenska Dagbladet är utredningen nu klar och har presenterats för akademiledamöterna.

Ledamoten Katarina Frostensons fortsatta ledamotskap i Akademien har länge varit själva knäckfrågan i den rådande kris som pågår inom institutionen.

I oktober framkom att en majoritet av ledamöterna ställt sig bakom en resolution som uppmanade Frostenson att utträda – om hon inte självmant skulle välja att lämna Akademien skulle en ny utredning tillsättas gällande stadgebrott.

När Frostenson inte lämnade Akademien frivilligt tillsattes därefter den aktuella utredningen. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet är denna nu klar – och presenterad för Akademien.

Vittne: Kulturprofilen avslöjade Nobelpristagare

Flera av dem som intervjuats för utredningen framträder med namn. En av dem är dramaturgen Anna Kölén.

Hon vittnar om att den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, ska ha avslöjat flertalet Nobelpristagare till henne. Däribland österrikiska författaren Elfriede Jelinek år 2004 samt följande års pristagare, brittiske Harold Pinter.

Hon skriver till Kulturnyheterna att hon var bekant med Jean-Claude Arnault – men att de aldrig träffades på tu man hand.

– Först trodde jag honom inte, Jean-Claude sa ofta saker för att imponera, saker som verkade orimliga. När det visade sig att han talat sanning när han insinuerade att Pinter skulle få Nobelpriset blev jag bestört, skriver Kölén till Kulturnyheterna.

Anna Kölén berättar vidare att hon och hennes familj på sociala medier ska ha hotats av en bekant till Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault, efter att hon lämnat uppgifter till utredningen. Till Dagens Nyheter säger Kölén att meddelandet nu polisanmälts.

Även Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson bekräftar för TT att hoten anmälts till polisen.

– Vi ser väldigt allvarligt på uppgifterna om att ett av vittnena har utsatts för hot, säger han till TT. Han bekräftar att hoten har polisanmälts.

Östergren kontaktades av Kulturprofilen

Även den tidigare akademiledamoten Klas Östergren framträder i utredningen med namn. Enligt utredningen berättar han i sitt vittnesmål att Arnault år 1996 kontaktade honom och avslöjade att den polska poeten Wislawa Szymborska skulle tilldelas det årets Nobelpris i litteratur.

Klas Östergren var vid tillfället inte en del av Akademien – han valdes in år 2014. Östergren uppger till tidningen att han blev mycket förvånad över att Arnault berättade för honom att Szymborska skulle tilldelas priset. Detta eftersom de inte stod varandra nära, uppger tidningen.

Utredningen har utförts av Hammarskiöld & Co, samma advokatfirma som stod för den tidigare utredningen. Flera av de personer som finns med i den aktuella utredningen har valt att förbli anonyma. Enligt Svenska Dagbladet beror det på rädsla för repressalier.

Efter det senaste årets utträden och avhopp från Svenska Akademien består institutionen idag av endast nio aktiva ledamöter.

Kulturnyheterna söker Klas Östergren, Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson samt Jean-Claude Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer