Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör när talböckerna avbryts av rapar och smörgåsar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler fel i talböcker: Hör när inläsarna rapar och äter smörgås

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år rapporterade Kulturnyheterna om grova missar i talböcker från Myndigheten för tillgängliga medier. Nu har fler fel upptäckts.
– Jag blev chockad över att de släpper igenom sådana saker, säger Margot Johansson som fick en rap i örat när hon läste De sju systrarna av Lucinda Riley. 

Talböcker framställs med statligt stöd av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och är enligt lag tillgängliga för barn och vuxna med perceptions- eller lässvårigheter.

Böckerna ska inte förväxlas med ljudböcker som produceras av de kommersiella förlagen.

– Den som inte kan läsa vanlig tryckt text har ju inget annat alternativ. Man kan läsa punktskrift, men det är det väldigt få som gör, säger frilansjournalisten Finn Hellman som engagerat sig för tillgänglig läsning och är aktiv i Vänsterpartiet Göteborg.

I februari kunde Kulturnyheterna berätta om allvarliga fel i flera böcker. Bland annat hördes en inläsare sova i flera minuter mitt i ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.

– Det ska inte få förekomma och något vi förstås tar på stort allvar, sade MTM:s generaldirektör Magnus Larsson då.

Rapar och knäckebröd

Nu har det dykt upp fler fel. I De sju systrarna av Lucinda Riley avbryts läsningen av en ljudlig rap. Därefter fortsätter boken.

I boken 12 Livsregler av Jordan B. Peterson lämnar inläsaren sin mikrofon i nästan tre minuter för att sedan komma tillbaka för att äta en knäckebrödsmörgås.

I andra böcker upprepas meningar flera gånger, ord uttalas fel och en datorröst, så kallad talsyntes, gör om datumet ”11 september” till ”andra september” rakt igenom hela Socialistiska manifestet av Bhaskar Sunkara.

Många missar är inrapporterade och åtgärdade av MTM, men har tidigare nått fram till läsarna.

– Naturligtvis kan en enskild inläsare göra fel. Men det ska ju finnas ett helt maskineri som ska backa upp och rätta till innan böckerna skickas ut, säger Finn Hellman, som är den som samlat in exemplen från talboksläsare runt om i landet.

I klippet: Lyssna på när talböckerna avbryts av en rap och en smörgås.

”Tar det här på allvar”

MTM lägger ut produktionen av talböcker på privata leverantörer som själva ska sköta korrekturläsningen.

Myndigheten vill inte svara på Kulturnyheternas frågor i en intervju. Men i flera mejl skriver användarchef Cecilia Broberg att arbetet med kvaliteten är högt prioriterad.

”Det är självklart viktigt för oss att talböckerna håller hög kvalitet och därför har vi under 2021 infört en rad nya åtgärder. Vi lägger mer resurser på manuella kvalitetskontroller och utvecklar ett verktyg som kommer att kunna upptäcka många typer av fel automatiskt. Under 2022 kommer vi att utreda hur vi bäst ska organisera produktionen av litteratur i framtiden, där vi tittar på olika aspekter så som kvalitet. Parallellt har vi initierat en användarundersökning av våra talböcker. Vi hoppas att läsarna ser att vi tar det här på allvar: att vi arbetar hårt för att öka kvaliteten, bli bättre på att fånga upp fel och att vi snabbt åtgärdar när något upptäcks”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer