Nya filmen ”Bullets” skildrar barns väg in i gängkriminalitet

Publicerad

I dramathrillern ”Bullets” drömmer 12-årige Abdel om att bli veterinär men istället dras han in i gängkriminaliteten i sitt bostadsområde.

– Jag ville berätta en historia som når folk på ett emotionellt plan och ge en djupare förståelse av vad som försiggår, säger regissör och manusförfattaren Peter Pontikis.

Det var efter en tid som lärarvikarie i Järvaområdet som idén till ”Bullets” började växa fram, berättar Peter Pontikis i Morgonstudion.

Under skapandet av filmen har han också gjort research genom att intervjua människor och samtala med polis, socialtjänst och forskare. Allt för att försöka fånga miljön och närheten till kriminalitet som många unga växer upp med.

– Media har rapporterat en del kring den här problematiken och jag kände att jag kunde bidra med att göra en film.

”En av mina mest utmanande roller”

Skådespelaren Khalil Ghazal är uppvuxen i, vad som i medierna brukar kallas, ett ”socialt utsatt område”. I filmen spelar han Tawfiiq, en ledargestalt inom ett kriminellt nätverk.

– Det är en av mina mest utmanade roller. Dels att spela en karaktär som är benägen att begå hemska saker. Det är känsligt och ligger nära hjärtat. Men någon måste axla den rollen och jag hoppas att jag gjorde den rättvisa, säger han.

Vill visa flera sidor

Enligt Peter Pontikis var det viktigt att få med flera perspektiv i filmen. Dels kriminalitetens konsekvenser för unga men även andra sidor. Som att huvudkaraktären Abdel pressas av ett gäng men samtidigt kommer från ett kärleksfullt hem och har en lärare som bryr sig.

– Han dras åt båda hållen. Läraren är som en slags integrerande kraft som vill lyfta honom från den här miljön. Medan gängen är en segregerande kraft som leder till utanförskap. Men sedan har vi en gråzon där mitt emellan.

Peter Pontikis beskriver att gråzonen kan vara problem som bristande kommunikation mellan familjen och skolan.

– I slutet av dagen får man inte glömma att vi håller på med en form av underhållning men att vi har ett budskap. Om folk tycker om filmen och det lyckas starta en dialog, då har vi vunnit känner jag, säger Khalil Ghazal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.