Israeliska Netta Barzilai vann eurovisionsfestivalen 2018 Foto: Armando Franca/TT

Krav på Israel inför Eurovision förargar säkerhetsministern

Uppdaterad
Publicerad

EBU, som arrangerar Eurovision har ställt vissa krav på Israels regering för att de ska kunna genomföra sin uppgift som värdland. Det innebär bland annat krav på att Israel ska bevilja besökare visum, oavsett vad de har för politiska åsikter eller sexuell läggning.

Eftersom Netta Barzilai vann 2018 års Eurovision kommer Israel att vara värdland för nästa års tävling.

Nu kräver samarbetsorganisationen Europeiska radio och tv-unionen (EBU) att israeliska myndigheter ska lova att landet ska bevilja visum för evenemangets besökare, oavsett vad den sökande har för politiska åsikter. Besökare ska även kunna röra sig fritt i landet, oavsett religiös tillhörighet eller sexuell läggning.

EBU kräver även fullständig press- och yttrandefrihet, skriver Haaretz och den israeliska allmänna tv-tjänsten – Kan – ska vara garanterad frihet att redigera i sändningarna.

Eftersom finalen infaller på en lördag – dagen för den judiska vilodagen shabbat, ska det heller inte finnas några religiösa restriktioner mot att hålla evenemanget.

Inga ovanliga krav

EBU menar att krav alltid ställs på värdlandet. De som handlar om rätten att röra sig fritt i landet och om yttrandefrihet har även ställts då tävlingen har hållits i länder som Azerbajdzjan och Ukraina.

Säkerhetsminister Gilad Erdan kritiserar kraven, och menar att de är skamliga och förödmjukande. Han har även betonat att han inte tycker att premiärminister Benjamin Netanyahu borde gå med på kraven.

– Varifrån får EBU självförtroendet att komma med krav som dessa? Och att dessutom insistera på att ge personer tillåtelse att resa in i landet, även om de skulle göra sitt bästa för att skada Israel? Säger Gilad Erdan till Army radio, enligt Haaretz.

Kritiserat från många håll

Tidigare har kritiken mot att tävlingen ska hållas i Israel bland annat handlat om att israeliska soldater öppnade eld mot demonstranter på Gazaremsan, vilket resulterade i att minst 60 personer dödades, bara dagar efter att Netta Barzilai korades till vinnare.

Många ser uppdraget som värdland som ett ställningstagande för Israels ockupation av palestinska områden, vilket bland annat resulterade i ett isländskt upprop, som 17 000 personer skrev på tidigare i år.

I början av september gick en rad stora europeiska stjärnor ut med en bojkott i The Guardian mot att tävlingen ska hållas i Israel. Bojkottarna menar att Israel inte respekterar de mänskliga rättigheterna. På listan återfinns namn som Brian Eno och syskonen Karin och Olof Dreijer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer